Fritidsforskare.

Ledig fredag! Längtar alltid lika mycket efter helgen när jag jobbar kvällsskift. Så även denna gång. Det är en sån sjuk befrielse att stämpla ut 23,15 på torsdagskvällen. 
 
Idag har jag hälsat på mormor på äldreboendet. Det är så mysigt att hälsa på henne. Ska bli bättre på det helt klart. Dumt att det ska behöva hända något innan man fattar det bara. Hon var pigg och pratsam så det var kul =) 
 
Hämtade upp A på tåget och ringde Anna-veterinär som skrev ut Metacam åt mig som jag hämtade upp tio min senare. Hur gjorde folk förr egentligen utan internet? Betala räkningar på banken tex, låter sjukt jobbigt. 
 
Helges ben är svullet på insidan till kotan nu så jag ville inte stå utan medicin över helgen. Antar att det är lymfangit eller början till. Han är inte halt, har ingen feber och är sinnessjukt pigg så än är det ingen fara iaf. Testar att ha såret öppet hela tiden nu och bara rengöra det med vatten. Det varar en del och det behöver få rinna ut och inte bli instängt. 
 
Tömkörde Helge i skogen med pessoa-loungen tidigare. Han behöver ju röra sig och få igång cirkulationen i benet och så länge han inte är halt eller påverkad så är det bara bra att gå. Han var pigg och tyckte det var det typ det roligaste som nånsin hänt att gå i skogen med mig i släptåg. Det var nämligen mycket snö för oss att pulsa i och eftersom Helge är avlad för att ta sig fram fort (halva honom iaf) och har dubbelt så många ben som mig så fick jag småspringa där bakom i mina täckbyxor. Gissa om jag var slut när vi var tillbaka. 45 min jogg i snö med alldeles för mycket kläder. 
Dagens motion!
Om Helge är avlad för att springa så är jag avlad för att ligga i soffan och äta godis. Vilket jag gör nu. Man lär ju lyssna på evolutionen, den kan man inte ändra hur som helst. Tur att jag har hästarna så jag rör mig massor också. Det gör jag faktiskt. 
 
Har även ridit Grande lite på ängen bredvid deras hage. Bara skritt i lite åttvolter och så. Lite pulsa så han skulle få upp lite flås. Helge var eld och lågor efter sin promenad så när Grande kom ut i hagen igen skulle det busas och bråkas, bäras runt på gammal julgran och på deras boll. Det gör mig så glad att se dem lyckliga med varandra där i hagen. Även om de busar lite väl hårt ibland. 
 
 
 
Imorgon ska jag på 30års-fest och har köpt det sista till min utstyrsel idag. Hoppas det blir så bra som jag tänkt mig =)
 
 
 
 
 

Ridkläder.







Jag längtar tills man kan rida i sina vanliga ridkläder och inte en massa varmt över. Jag är nöjd med min ridgarderob faktiskt. Har 3-4 par dyrare riktigt snygga ridbyxor, några billigare men ändå fina och några till slit-och-släng. Tre jackor, tre västar och lite pikés och skjortor samt ett par rejäla ridskor med chaps och ett par dressyr-ridstövlar. Två hjälmar. En hemma och en för träning och tävling. Och ett gäng handskar förstås.

Tyvärr är det alldeles för roligt att shoppa ridkläder men jag har inte shoppat något på väldigt länge nu, av förklarliga skäl. Har inte tänkt göra det heller :) Ska försöka hålla mig.

Helge, Helge.

Nu har hans ben blivit svullet och såret är lite varigt. Man blir ju inte ens förvånad. Ingen feber iaf och veterinär Anna säger att hon skriver ut Metacam till mig om det blir värre. En fördel med att vara tjenis med typ hela Sveriges veterinärkår hehe. Hade gjort precis som man skulle med såret men kunde avvakta och ringa henne om han fick feber eller blir påverkad av svullnaden. Hade bokat skoning imorgon men det har jag flyttat till nästa vecka.



Trött.

Somnar från och till i soffan och drömmer en massa tok. Så vansinnigt trött. Jag hoppas verkligen jag slipper jobba i helgen men antar att chefen kommer och frågar idag. Jag behöver ju 5000:- till Helges irap-behandling så det är väl egentligen välbehövligt. Skulle vara skönt att ta det lugnt dock då jag ska på 30års-fest på lördag. Ska vara utklädd men jag berättar inte till vad, det får bli en överraskning. Ni får säkert bildbevis här sen =)
 
Häromdagen kom Helge in med ett stort sår på insidan av frambenet, högt upp. Tänk om man kunde linda in hela honom i bomull ändå. Tur att jag har ett överfullt stallapotek med alla möjliga kompresser, salvor, bomullsrullar, koksalt osv osv. Nu står han med bakteriedödande kompress, bomull och coflex-linda på natten och öppet ute Svårt att linda så högt upp utan att det åker ner dock. Det är lite svullet än men går ner när han rör på sig. Hoppas det går ihop helt idag så det slipper komma in smuts när han ligger i boxen. Som sagt, det är svårt att linda så det håller sig uppe. Det går att linda med padd nedanför och på så sätt hålla det uppe men då kan han knappt böja benet istället. 
 
Nej, nu lär jag rappa på. Laga mat, duscha och gå med hästarna innan jobbet!
 
 

FÖR hoppfull?

Om ni tittar på bilden i inlägget under så förstår ni att jag är en ganska pessimistisk person. Jag tänker ofta det värsta när det gäller många saker. Folk säger då till mig att "tänk positivt så slipper du vara orolig i onödan" medan jag istället tänker på det värsta som kan hända så blir jag glad när det inte händer istället. Jobbigt, - ja men det är lite så jag funkar bara. 
Det har varit lika med hästarna. Jag är alltid beredd på det värsta och hoppas såklart på det bästa i alla lägen MEN nu när Helge ska få IRAP så känner jag med lite FÖR hoppfull. Jag är liksom redan på andra sidan. Planerar hur jag ska rida igång honom, hur jag ska lägga upp hans träning, att jag vill åka till Sigrid och träna osv. Det känns både bra och dåligt. Det är skönt att släppa de negativa tankarna men jag är livrädd för att bli otroligt besikven om det inte skulle gå vägen. Ska fortsätta vara hoppfull men försöka tona ner det lite. Förbereda mig för ett misslyckande men kämpa för att det ska lyckas, med det lilla jag kan göra ang rehab och så. 
 
 

Jag.



Det här är så jag 😊

Älsklingarna.





💕❤💕❤💕

Snö.

Nu har det snöat oavbrutet i två dygn. Det är mysigt med snö men det blir MYCKET jobbigare för mig att gå med hästarna =) Det är väl bra å andra sidan. Igår gick jag bara en kortis med dem så idag får det bli lite längre. 
 
Har suttit och mailat iväg alla journalkopior till Nino nu så han får läsa igenom allt innan besöket där. Bra om han vet vad det handlar om redan innan man kommer. 
 
Lagar lite mat nu och ska förbi stallet innan jag åker och jobbar. Blää, kvällsskiftet alltså. Ångest delux. Ska skaffa mig ett liv så småningom. Måste bara ta reda på vad jag ska göra först. Ändrar ju mig hela tiden! Det jag är inne på nu kräver extremt mycket av mig. Massor av plugg för att ens kunna söka. Vi får se. Igen =)
 
 
Snart börjar solen värma och våren är inte långt borta. Härligt =)
 

Då kör vi.



Så där. Då är även Lena i Uppsala med på irap-tåget. Att man aldrig hört talas om denna metod förut? Finns en liknande för senor också som heter PRP. Intressant sånt där tycker jag.
Även om det är en tråkig anledning så lär man sig väldigt mycket när man har en "sjuk" häst. Jag kommer ihåg typ allt folk säger till mig (glömmer allt annat typ hehe), fotografiskt minne fast för hörseln 😁

Haha





Mer rörelse åt både folk och hästar.



Läste ett så bra blogginlägg häromdagen. Det handlade om att hästar behöver väldigt mycket rörelse för att må bra. Både fysiskt och psykiskt. Och jag håller med!
Det optimala hade varit att gå/skritta hästen 45-60 min, haft den i hage OCH ridit varje dag 5-6 dagar i veckan och på 1-2 vilodagar bara skrittat den. Det är bara unghästar och konvalicenter som behöver vila, absolut inte äldre hästar. Det är tvärtom dumt att låta gamla hästar vila. Ridas lugnare - såklart, men inte bara stå.
Tyvärr har jag för lite tid för att hinna röra på dem flera gånger om dagen när jag jobbar men på helgerna ska jag försöka göra det. Det är ju dessutom ett utmärkt tillfälle att röra på sig själv ☺

Överens.



Nu är tid bokad i Borlänge och både jag Nino och Ingela är överens. Ska bara prata med Lena på Ultuna men om hon inte har någon stor anledning att inte rekommendera detta så blir det återbesök om två veckor, och är han fortfarande inte helt ren (var en grad halt höger och en halv vänster när vi var till Uppsala)så kör vi på IRAP. Det känns som rätt väg att gå.

Duktig hest.



Han jobbade på bra idag min lilla kråka 👍

Helgen

Har haft en lugn och skön helg.
I fredags testade jag pessoa-loungen på Helge och det var inga problem. 
Igår gick jag en 45 min promenad med båda hästarna samtidigt och Helge var hur pigg och bråkig som helst. Han laddade upp Grande en del också. Knäppgökarna =) 
Var i Orsa och kollade på hoppträning för Louise Haaga på eftermiddag/kväll och de fick verkligen jobba. Såg riktigt svårt ut men förstås väldigt nyttigt! Även om jag inte kommer hoppa mer på väldigt länge eftersom Helges hovar kanske inte pallar det (även om han blir helt ohalt så tänker jag inte riskera det) så lär man sig mycket av att titta på en bra tränare, oavsett hoppning eller dressyr. Det finns mycket av det hon sa som jag skulle kunna tillämpa även när jag rider dressyr/markarbete. De red tex på medellinjen i galopp med lite tagen bakdel och hade först hästen ställd åt "rått håll", sen ställa om till andra hållet med baken kvar på plats utan att hästen skulle byta galopp. Svårt men väldigt lösgörande. 
Det är kul att titta på när andra hoppar, även om man blir lite sugen själv. Mest sugen blev jag dock på en av hästarna. En SJUKT fin fux med vit bläs som var dressyrhäst och inte hade hoppat så mycket. Den var väldigt välriden och extremt taggad. Hoppade och for runt som en tok emellanåt men när han slappnade av hade han grymt fint steg. Riktigt krallig nacke, kort och kompakt plus lite go. Precis som jag vill ha det =) Man blir väldigt inspirerad av att titta på så välridna hästar. 
På kvällen åt vi tacos hos mamma och pappa och sen såg vi en halvkass film.
 
Idag tömkörde jag Helge med pessoa-loungen igen och spände den som den ska sitta. Han bryr sig ingenting om att selen sitter runt rumpan på honom. Hade en pisk idag för jag ville ha honom lite mer kvick när jag ber honom gå fram. Gjorde många halter och fick honom kvickt fram till skritt. Jag vill ju att han ska jobba med sin kropp rätt även om han bara får skritta liksom. Skritt är en underskattad gångart som man kan göra mycket grundläggande jobb med. Om jag nu får sätta igång honom inom en överskådlig framtid så vill jag att han ska vara så "klar" som möjligt och lite starkare tills dess, även om jag aldrig stressar med hästarna, men det vet ni vid det här laget. Helge är väldigt fin i kroppen nu. Han har inte tappat nånting under sin vila. Snarare lagt på sig lite både hull och muskler vilket känns bra. 
 
Hela familjen plus kusin Ida kom och fikade hos oss idag. Vi har fått till lägenheten ganska bra nu så det är kul att ta hem folk. Andreas hade svängt ihop en jättegod sockerkaka (hur lycklig är inte jag som har en bf som gillar att baka och laga mat?!) som vi nästan åt upp. Mysigt! Sa hejdå till lillasyster som åker till Thailand om 1,5 vecka. Hon och Ida. Vilka lyxlirare! Sjukt avis =)
 
Ikväll har jag skjutsat A till tåget och tagit en promenad med Grande. Blir många promenader för mig just nu. Kommer nog fortsätta gå mycket med hästarna framöver också. Som sagt är skritt bra och man kan ju rida också om man vill det. Mycket motion ska de ha, di dära hästera. 
 
Efter en rolig film strax ska jag sova och ladda för skittråkig kvällsskiftsvecka =)
 
 

Från idag.



Brrrr.

Kallt att rida idag!  Jag rider ju oavsett väder om hästarna behöver det, och de gör de ju i stort sett alltid.
Grande vilade igår så det var bara att ge sig ut idag. Det var -20 men jag hade tröja, skidväst, täckjacka, täckväst och en militär-rock över plus täckbyxor så det var lugnt. Grande var inklädd i ullfilt och skrittmaskin-täcket så han frös garanterat inte han heller. Skrittade och travade lite lätt i 40 min bara. Frös ingenting förutom i ansiktet. Rann tårar ur ena ögat som frös till is lite skönt på min kind. 
 
Hämtade ut ett paket idag. Pessoa-longen och ett par boots. Ska testa selen på Helge imorgon när jag ska ut i kylan och tömköra. 
 
Imorgon ska de filma oss på jobbet för en film som ska visa vad vi gör när vi gör en kniv. Intressant va? Borde kanske visas på bio tom. Så får vi gå på flashig filmpremiär i hufvudstaden. Eller nja. Vet inte om jag vill att folk ska se hur jag går och ser ut på jobbet i, många gånger skitiga, oljiga kläder och tovigt hår. 
Får väl fixa till mig lite imorgon så man slipper skämmas =) 
 
Har en ledig helg framför mig. Ska motionera hästarna, titta på Louise Haaga - hoppträning och bara ta det lugnt. Kanske på afterski som A ska spela på. Vi får se. Måste träffa lillasyster också som åker till Thailand snart <3
 
Nu är nån galen byfåne här ute och åker skoter. Inget ovanligt, trots 20 minus. Själv sitter jag inbakad i filtar i soffan och huttrar. Kanske dags att slå på ett till element.
 
 
Idag har Helge stått och lekt med bollen i hagen. Haha han är så sjuuukt söt när han gör det. Sofie köpte den till dem för flera år sedan och de tycker fortfarande den är rolig =) 
 

Busunge.



Bushäst på gårdagens promenad. 💕

Onsdag 22 januari.

Huuuj.
 
Min dag har sett ut såhär:
 
04:45, klockan ringer och jag vaknar efter många om och men.
05:25 befinner mig på jobbet.
05:30 - 14 Jobbar och sliiiiter, får lite massage därimellan. 
 
14:15 kommer jag till stallet. Mockar och fixar. Går en helvetespromenad med Helge som är mer laddad än nånsin! Helt galen. Var nääästan lite läskigt i några sekunder när han var som värst men sen lydde han mig skapligt. Promenaden gick extremt fort. Alltså vi GICK extremt fort. I puls-snö. Jobbigt, jobbigt. En halvtimme blev det. Tänkte även rida Grande men pappa kom hem tidigare än jag trodde så då åkte vi till mormor. Idag pratade hon mycket men sa en del tok ibland. Hoppas det blir bättre framöver.
 
Har även ringt Nino på kliniken i Borlänge idag och pratat om eventuella lösningar för Helge. 
Ett av mina alternativ gick bort - Shockwave. Det trodde han tyvärr inte skulle funka på problem i hovleden men vi pratade även om ett av mina andra alternativ, nämligen IRAP och DET tror han kan funka. Han tror starkt på det faktiskt. 
IRAP är inget samarbete mellan Apple och Eminem om ni tror det, nej det är: 

"IRAP är en ny behandlingsmetod som utvecklats med genteknik för att behandla ledinflammation hos häst.

De flesta behandlingar som vanligen används mot ledinflammation hos häst t.ex. kortison och hyaluronsyra s.k. ”tuppkam” behandlar i huvudsak symtomen vid en uppkommen ledinflammation.

Med IRAP går man ett steg längre och hindrar uppkomsten av symtomen.

En av de allra viktigaste inflammationsmediatörerna, d.v.s. ämnen som startar och styr utvecklingen av en ledinflammation, är ett ämne som heter Interleukin 1. Kan detta ämne minskas eller blockeras kan man hindra utvecklingen av en ledinflammation och minska nedbrytning av ledbrosk och andra skadliga effekter i leden.

Ämnet IRAP (det står för Interleukin 1 receptor antagonist protein) konkurrerar med samma receptorer i leden som Interleukin. Om IRAP fäster på receptorerna finns ingen plats för Interleukin och dess skadliga effekter kan blockeras. IRAP stoppar en av sjukdomens huvudorsaker istället för att verka enbart symtomatiskt.

Vi vill rekommendera IRAP till de hästar där vi vet eller starkt kan misstänka att en begynnande broskskada i leden har uppkommit. Till exempel när hästen har pålagringar i leden eller där det vid operation med artroskopi har konstaterats ledbroskskador och begynnande artros.

Behandlingsproceduren börjar med att blod tappas från hästen till en specialbehandlad spruta. Sprutan är preparerad med glaskulor som stimulerar produktionen av antagonistproteinet mot Interleukin. Blodet inkuberas i en värmekammare under ett dygn, därefter centrifugeras den berikade plasman av. Plasman brukar räcka till 4-5 behandlingar. Plasman förvaras i frys och kan sparas. Rekommenderad behandling är minst 3 gånger med en veckas mellanrum. Konvalescenstid bestäms med utgångspunkt från skadans omfattning och hästen användningsområde.

Med denna behandlingsmetod har möjligheterna förbättrats för att kunna minska eller hindra utvecklingen av pålagringar och artros hos hästar som fått en ledinflammation och för att fler hästar blir så återställda att de kan komma tillbaka till full funktion."

 

Sounds like a plan. Så jag tror jag bokar in ett återbesök i Borlänge om ett par veckor och är han inte bra kör vi på det här. Det finns dock ett krux och det är priset. Ca 5000:- och Agria ersätter inte ett skit. No shit Sherlock.Nej hur skulle det se ut som de ersatte kunder hur som helst. C vill ju ha sin semestermånad på Ibiza varje år. Klart karln ska ha det. Inte kan man kräva utbetalning från en försäkring man betalar 12000:- om året för  inte. Nej jag får väl ett vykort från någon jorden-runt-resa på sin höjd. 

Det är alltså ingen idé att spruta kortison och hyaluron en gång till. Funkar det inte på två gånger funkar det i regel inte överhuvudtaget. IRAP är något man tar till om de två första preparaten inte funkar. Just pga priset på IRAP testar man gärna kortison och tuppkam först.

 

Nej, nu så. En dusch, lite varma mackor och kolla ikapp gårdagens skrot-tv Paradise hotell, sen somnar jag nog helt ovaggad innan huvudet ligger på kudden.

 

 

 

Beställt hästgrejor nu atter.

 
 
 
 
Idag har jag beställt en pessoalounge som jag tänkte använda på Helge när jag tömkör.
Jag är egentligen emot den eftersom den fungerar på så sätt att hästen blir "tvingad" att sänka huvudet för att inte bakbensrörelserna ska dra den i munnen. DOCK så är tanken att bakbenen ska komma under hästen och därav avlasta frambenen. TA DAAA, precis vad Helge behöver och eftersom jag inte kan göra det på annat sätt (rida) just nu så får det vara värt ett försök. Den och ett par boots i storlek XXL blev det =) Han har inte så stora hovar men de måste gå ända ner till marken så han inte trampar av sig skorna. Skorna som för övrigt ska ligga så långt bak som möjligt nu = ännu större risk för tappsko. 
 
Jag har googlat och läst om ledinflammationer som tusan idag. Jag skulle kunna hoppa in som veterinär snart känner jag. Jag har erfarenhet och kan ganska mycket om: Bronkit, lymfangit, kolik, hovbroskförbening, shivering, fång, cushing, senskador, ledinflammationer, obalans i magen, nervskador, kissing spines and. so. on. Ändå är jag den hästmänniska jag vet som är mest noggrann med rätt motion på rätt underlag med rätt utrustning, rätt foder osv. Men men, hur som helst så har jag läst mig till en alternativ behandling om Helge inte blir frisk. Så nu har jag tre saker jag kan testa om det behövs. Att bara konstatera hovledsinflammation räcker liksom inte. Man vill ju veta orsaken bakom. Därför är jag glad att jag åkte till Ultuna och fick det gjort. Då kan man gå vidare och försöka lite till och inte ge upp. Dessutom måste man verka ganska snabbt innan det utvecklas pålagringar av inflamationen. Det är fan inte lätt alltså, men jag ska kämpa med min älskling så mycket jag kan. Kunde vi gå igenom den där jätteoperationen med bra resultat för 6 år sedan så kan vi väl ta oss igenom det här med tycker jag. 
 
Gick med Helge en sväng idag. Inga problem. Bara lalla rakt fram avslappnat. 
 
Hälsade på mormor på sjukhuset idag igen. Jag bara älskar att se henne le åt en. Det känns så himla bra. Idag kunde hon säga mer saker och även 3-4 ord i en följd. Hon svor lite också när hon inte fick fram det hon ville =) 
Ska dit imorgon igen. Tror det är viktigt att vi hälsar på henne mycket så hon känner sig omtyckt och älskad. För det är hon <3
 
 
Gud så mörk han var Helge. Grandes träns passade inte riktigt då men nu när han är ljusare är det riktigt snyggt =)
 
 

En bra dag!


Jag var på sjukhuset idag och kollade en knöl jag har på låret sen en längre tid tillbaka. Den har växt väldigt fort på slutet men det var ingen fara. Bara en fettknöl.

Sen hälsade jag på mormor på strokeavdelningen. Hon var märkbart bättre än igår men inte återställd ännu såklart. Hon sa några ord och log åt oss. Det värmer i hjärtat.

På väg hem från sjukhuset ringde de från Ultuna. Inga stora fel på Helge men han har fortfarande inflammation i hovarna som troligen blivit pga små broskskador som man inte vet varför de har uppkommit. Han ska skos var fjärde vecka ett tag och fortsätta med sin aktiva vila (röras på i skritt) sen ska vi till Rättvik och kolla honom igen om en månad eller två. Det känns iaf lovande :)







En ängel på ena axeln och en djävul på andra.

Vaknade hemma hos mamma och pappa i morse. Var där igårkväll och orkade inte åka hem. Sover alltid så bra där dessutom. Herr A valde ju partyhelg i Sthlm istället för mig så jag ville ha sällskap. Neeeesch. Han hade faktiskt tenta fredag och lördag. 
 
Idag har jag grejat lite hemma och tömkört Helgus. En Helgus som var lite väl fjantig och skulle INTE gå förbi ett hus där några höll på att ta ner julgranen de hade på gården. Efter många fina tvärvända-galoppera-hemåt av honom fick han vackert gå förbi där ändå. Knashäst. Väga 664 kg (exakt faktiskt, källa: Ultuna) och ändå vara så rädd för småsaker som människor och en gran. Att jag är livrädd för spindlar är inte alls samma sak. Inte alls.
 
På vägen hem med Helge blåste en (ful) Volvo förbi med två skotrar på släp. Saktade inte ner WHAT. SO. EVER och jag slängde iväg min allra elakaste mördarblick i ögonen på honom. Förhoppningsvis åkte han, med rädsla för sitt liv raka vägen hem till mamma, la sig i fosterställning och skämdes oerhört över sitt illdåd.
Troligtvis inte. Troligtvis åkte han vidare i full fart, prejade nån pensionär i chickanen, brände lite däck på Statoil, visade rovskåran när han böjde sig för att lossa skotern, proppade käften full med snus, tog en öl och sa något förolämpande till sin lika skabbiga flickvän medan han slängde sin slappa röv i soffan. Eller? Det tror jag. Helge blev iaf inte rädd alls. 
 
Skämt åsido så är det förstås bara en skitsak.
Något som inte är en skitsak är att min mormor som fått en stroke mår bättre idag och visar tecken på att förstå och bli glad att se oss. Det gör ont att se henne försöka prata med oss men inte kunna. Förhoppningsvis blir hon bättre och bättre dag för dag nu.
Älskade fina mormor <3
 
Laddar inför morgonvecka med dipp och....grönsaker! *Klapp på axeln* 
 
 
 
 
Arg, förbannad och dömande? Japp, ibland.
Kärleksfull, snäll och omtänksam? Ja det med. Man kan vara båda. Allt är inte svart eller vitt. Innerst inne är jag faktiskt en riktig mjukis, men bara om man beter sig som folk och inte är en jävla jubelidiot förstås. 
 

Stark häst.

Tänkte förtydliga lite mer från gårdagens tur på Grande. Han var stark och dryg. Alltså oriden. Med andra ord inte stark utan jag hade inte honom där han skulle vara. En häst är inte stark. Den är oriden och inte mellan hand och skänkel. Så enkelt är det. Sen är vissa svårare att få dit, men får man "dra" i hästen och skyller på att den är stark får man tänka om och RIDA. Jag hade behövt rida mycket längre för att få ordning på Grande igår men nu blev det inte så. Han lyssnade iaf sista biten hem så det fick duga. 
 
Det är STOR skillnad på att hästen springer och att den bjuder. De två sakerna är raka motsatsen.
Den är stark och springer = försöker komma ifrån arbetet, vilket många hästar gör då deras ryttare slutar använda skänkeln.
Den bjuder = den är mellan hand och skänkel och lyssnar både på förhållning och drivning.
 
Det gäller att veta skillnaden så man vet hur man ska jobba med det. 
 
Jag får vara lite bättre ryttare på Grande nästa gång helt enkelt =)
 
 
 

"Jag har inga kläder!"

Eller?





Hästmotion.

Tömkört Helge på vägarna mot sjön idag. Riktigt härligt och han verkade gilla att få röra på sig lite efter några "lugna" dagar med Uppsala-besök och vila efter det. Han klev på så fint och frustade och var nöjd.
Grande red jag lite lätt på samma vägar och hade faktiskt sadel idag. Gick inte alls lika bra som utan. Han var riktigt dryg och olydig faktiskt. Vi håller oss till barbacka tror jag :)



Granderidniiiing.

Var lite kyligt idag men ett linne, ett underställ, en stickad tröja, en fleecetröja, ett par täckbyxor, en mössa, en täckjacka och en reflexjacka senare så var det lugnerz. Red dessutom barbacka så då är det ju ännu lättare att hålla sig varm. 
Valde att rida i skogen idag nu när det kommit snö. Det var bra underlag, ljust i skogen tack vare snön och månen och bara helt underbart! Hur härligt är det inte att vara ute i skogen och rida egentligen? Jag älskar det. 
Grande älskade det också. Lite för mycket kanske tom =) Han var väldigt pigg och inte lydig för förhållningar överhuvudtaget i början. Fick därför göra en miljon övergångar och halter sen funkade det, med visst underhåll. Alltså att han lyssnade ett tag sen var det lika igen och jag fick fortsätta med övergångarna. 
 
Jobbade lite i galopp idag och det gick toppenbra! Han drog inte iväg nånting, gick kvar i form och kom tillbaka till trav utan problem. I en uppförsbacke lät jag honom öka lite, fortfarande i form och på plats men med mer kraftfull galopp. Så himla underbart! Snögalopp med en älskad pålle i månljuset och kylan som biter i kinderna. Mysigt som tusan! 
Han var riktigt fin i traven på slutet och väldigt lydig, avslappnad och mjuk. Skrittade genom byn hem på isen/asfalten eftersom det blev en del pulsa i skogen. Det ska man vara försiktig med. Det är bra träning till en viss gräns men för Grande som inte är i någon toppform så får man ta det lugnt. 
 
 
 
Nu är han 21 år and still going strong (TA I TRÄÄÄÄÄÄ, JÄTTEMYCKEEEEEET). Skitrolig att trimma för man vet att man gjort rätt om han går bra. Det är ingen häst man kan åka på. 
Imorgon ska jag rida honom igen och gå med Helgeheeezten. Och jobba. #dörlite
 
 

Stallet idag.




































Varför jag bloggar.

Jag bloggar främst för mig själv. Jag tycker det är roligt att gå tillbaka en vecka,en månad, ett år och kolla vad vi gjorde då. Det händer ganska ofta att jag sitter och "tittar tillbaka" i min egen blogg. Skrattar ibland åt mina smått knäppa inlägg och drar ibland skämskudden över ögonen om jag skrivit något galet. Ibland går jag tillbaka och ser hur hästarna mådde vid en tidpunkt, vad vi gjort dagarna ikring det, semestrar vi varit på osv. 
 
Jag bloggar också för att jag vet att min familj och pojkvän läser. De finner det tydligen intressant att veta vad jag gör om dagarna. Ensam och övergiven som jag är =) Hehe.
Sen är det ett gäng till stackare som också verkar tycka det är värt att klicka in här nästan varje dag. Det är såklart roligt att folk vill läsa men det är inte därför jag bloggar. Jag kan tom tycka det är lite töntigt att blogga, även fast jag gör det själv.
 
Jag skriver inte vad jag tror andra vill läsa, jag har svårt att tro att jag skulle göra "reklam" för min blogg nånstans, tex facebook eller insta, jag gör inte hundra haschtags på insta (mitt konto är tom privat för jag anser inte att "obehöriga" behöver veta vad jag gör om dagarna) och skriver inte heller random saker på stora bloggar/stora instagram-konton för att synas och få fler läsare/följare. Jag har helt enkelt inte det behovet av uppmärksamhet och bekräftelse av folk jag inte ens känner. För mig är det viktigt att min familj, pojkvän och mina vänner uppskattar mig men jag bryr mig inte så mycket om huruvida andra gör det när det gäller något så banalt som sociala medier och bloggar. 
Jag vill gärna tro att mitt självförtroende kan växa sig starkt på andra sätt än att ha många följare på insta eller många besök på min blogg. Det känns liksom inte "på riktigt" ändå. 
 
Dock uppskattar jag er läsare såklart. Ni är fler än jag egentligen förtjänar då min blogg inte är speciellt rolig just nu kan jag tänka mig. Jag tycker nämligen själv att många vardagsbloggar är trista.
Så är det med det. No offence =)
 
Stark utan en massa "gillare" =P
 
 
 
 
Som avslutning kan jag gratta IFK Moras herrar som just vann staffetten på skid-SM. Hurra! Falun/Borlänge fick storpisk med nästan två minuter! 

Bilder från Ultuna.













Ultuna-besöket.

Full fart på besökarna här när jag varit borta ser jag. Kanske dags för en liten Helge-update då.
 
I måndag efter jobbet åkte vi till Uppsala och det var TUR att vi åkte dagen innan och inte samma dag som vi tidigare tänkt. Det tog 6 (!) timmar ner då det var både tidvis halt och snöade. Det var först sista milen in mot Uppsala som vägen var okej att åka lite fortare på. 
 
Helge fick en gigantisk fölbox med massor av halm som han verkade trivas mycket bra i. Åt och drack med aptit så det kändes bra att lämna honom där. Han hade dessutom en sjukt söt granne, en liten islänning med brutet ben som stod i hängmatta. Mittemot stod en hingst som både var kär i Helge och såg honom som sin rival hehe. 
 
Det är så skönt att Helge är så lugn i situationer som dessa. Oavsett om det sprang hästar i gången så var han helt lugn, gnäggade bara lite tyst åt mig och vårdarna när vi kom annars ingen fara alls. 
En lite rolig grej var att jättemånga kände igen Helge sen operations-tiden för 6 år sedan (gud är det så längesedan?!) och frågade hur det gick med honom osv, tom folk jag aldrig sett eller pratat med. Han är kändis där nere min lilla kille =)
 
Första dagen sprang vi på gången och longerade i ridhuset och då syntes hälta i vänster varv i trav. La bedövning på höger fram och då syntes hälta även vänster fram. Det var det enda vi gjorde dag ett. 
 
Dag två var det magnetröntgen. Jag förstod först inte varför vi inte kunde göra den samma dag men det fattade jag senare. 
När jag kom på morgonen hade de redan tagit Helge till MR-stallet och tagit av honom skorna samt pleggat honom en aning så han skulle hålla sig lugn. Perfekt att min syster jobbar där så man kan gå "bakom kulisserna" och få information lite snabbare än man annars fått =)  Det var riktigt kul att få se hennes jobb och vad hon gör om dagarna. 
Hur som helst så var Helge inne i magnetröntgen-rummet från 10-15 och drogad hela tiden. Plutten. Jag fick såklart inte vara med där inne då det är stark strålning osv. Varje projektion tar 7 min och då ska hästen stå still hela tiden så därför tar det väldigt lång tid och kan inte göras samma dag som det vanliga besöket. 
 
Det var en jobbig väntan. Jag tror ju alltid det värsta om allt (då kan man bara bli gladare om det inte är så) så jag blev glad när veterinären till slut kom och sa att det var inga stora skador men några små förändringar. Får svar om några dagar så det är bara att vänta lite till. 
 
Pappa tog tåget ner till Uppsala igår morse så när Andreas åkte vidare mot Sthlm med pendeln åkte pappa med mig i bilen hem. Skönt att slippa åka själv! 
Kalaset gick på 17000:- men försäkringen tog faktiskt 13000:- förvånande nog. 
 
Nu återgår vi till vardagen några dagar så får vi se vad nästa steg blir. 
 
 
 
Min spinkis från förra gången han bodde på Ultuna. Lite längre tid då än nu dock =)
 

Segt.

Sitter på kliniken och har så gjort sen halv tio på förmiddagen. Jobbigt att vara orolig så här lång tid i sträck :/

Får förhoppningsvis åka hem innan det är alltför sent ikväll iaf.

Testning, testning.

Kollade Helge i ridhus idag. Ville gärna se hur han rörde sig inför Uppsala. Kunde inte se att han var halt men jag är ju ingen veterinär så det får dom avgöra. Lite stel var han förstås men det är ju inget konstigt efter all denna vila.

Det var kaos i stallgången innan vi kom in i ridhuset. Något pucko (nämner inga namn) valde att släppa in ridskolehästarna lösa idag när det var kurs, barn överallt och dessutom hästar i gången. Hon är vuxen och vet mycket väl att man inte gör så när det är så mycket folk i rörelse. Idioti rent ut sagt! Hästarna sprang genom stallet i ett enda virrvarr och Helge blev såklart superstressad. Hästar, barn och utrustning fulla stallgången och då väljer man att släppa dem lösa. Trodde inte det fanns så korkade människor faktiskt men jag blev överbevisad. Tur att det inte hände någon olycka!

Duschade Helge när vi kom hem så han ser respektabel ut när vi kommer till Ultuna. Gick även en sväng med Grande så han fick röra sig. Var vid det laget både kall och blöt men det kan inte hjälpas. De ska röras på oavsett och så är det med det.

Kom hem till lagad mat på bordet och världens bästa älskling 💕❤






Stallbilder.


Såhär ser det ut nästan varje morgon utanför Helges box.



Jag och Grande.





Släpat in hösilage idag, riktigt fint var det.





Våran "hövägg".




Och Helge som behöver få en dusch innan Uppsala-besöket. Han har ganska bra hull nu.



Paltkoma.

Ligger i en säng i en replokal och vilar efter en tacobuffé och afterwork på Orsa hotell. Mysigt faktiskt.

Tidigare tog jag en promenad med hästarna efter jobbet. Helge gillar inte när det är knöligt och hårt. Han blir spänd direkt nu när det är kallt igen :( Trist.
Grande bryr sig aldrig om hur marken ser ut. Han skulle kunna gå turridning på ett fjäll utan problem hehe.

Imorgon vilar dem, söndag troligen ridhus och sen är det nästan dags.

Jag är ledig hela helgen och det ska bli fantastiskt skönt att ha tid att...plugga matte. 👍

Utbildning och ridning.

Dag 2 av 3 på utbildningen är klar. Idag gick det bättre än igår. Det var faktiskt ganska intressant idag. När jag inte höll på att somna förstås. Fast det kan jag ju göra även om det är intressant. 
 
Har ridit Grande ikväll och nu var han jättefin att rida igen. Gjorde massor av korta övergångar från skritt till trav i början och det gör honom så mjuk! Trav kanske 10 m, skritt 3-4 steg, trav 10 m osv. Det är så kul att rida när man får till det. På Grande får man dock hålla det enkelt. Övergångar och lite lätt sidvärts några steg. Det är typ det vi gör. Inte för jobbigt eller krävande men ändå mjukgörande, gymnastiserande jobb som är bra för honom. 
Fick igenom högersidan mycket bätte idag. Gjorde övergångar i lite lätt sluta och var väldigt noga med att inte ta innerhanden bakåt utan utåt, med bra resultat. Blir nästan sugen att tävla nån liten dressyrtävling med honom hehe. Nej men planen för honom är bara att hålla sig frisk och pigg och med enkel och bra ridning/promenader så hoppas jag han gör det. 
Hans bronkit är inget problem vid ridning iaf, om han krullar ihop sig kan han låta lite ansträngd men där ska han ju ändå inte gå så det är inget stort problem =) 
Vi mötte en hästätande matte med hund och pannlampa idag. Aldrig nånsin tror jag att matte, hund och pannlampa ätit en häst i Grandes storlek men man vet aldrig. Bäst att vara på den säkra sidan tyckte Grande och balanstravade hemåt tills han inte orkade mer och travade på som vanligt. Längde lite på hans steg på slutet och det går bra ibland. Ibland tar han bara lika långa steg som innan men fortare. Jag vill ha samma takt med längre steg och då gäller det att jag rider som jag ska också. 
 
Helge fick vila idag men imorgon ska jag ut i mörka skogen och gå igen. Hjälp =)
 
 
Kanske lägger mig i fosterställning och håller om mig själv såhär när jag kommer tillbaka. Mörkrädd är bara förnamnet! 
 

Att planera.

Jag är ett planeringsfreak. Gillar liksom att ha koll på saker och vara i tid.
Här har jag planerat Uppsalaresan nästa vecka.



Hehe, ordning och reda! Gud förbjude att jag försover mig. 😄

Vilken dag.

Och inte i en positiv bemärkelse.

Började med att kliva upp jättetidigt och ta ut hästarna samt mocka en box. Stressar hem, byter om, slänger i mig frukost (eller? jag kommer faktiskt inte ihåg om jag åt frukost alls) och åker vidare mot hotellet vi skulle ha utbildning på och märker att jag är en timme för tidig! Vi skulle börja senare än sist. Hade hunnit massor på den timmen! Plats lämnad för valfri svordomsramsa:




Åkte istället till en bygghandel och köpte till nödvändigheter till dagens uppsättning av skåp på vägg.
Kursen behöver inte beskrivas mer än att dagens fb-uppdatering förklarar den ganska väl...

Gick i skogen med hästarna ca 45 min när kursen var slut för idag. Det var verkligen kolsvart! Hade aldrig gjort det själv utan hästarna. Aldrig! Hade iofs pannlampan men ändå. Läskigt. Tänkte ju låta Helge vila idag men eftersom det ska bli kallare i helgen, vilket innebär hårt i marken så passar jag på att röra på båda nu när det fortfarande är mjukt.
Drygt att sluta så sent om dagarna för övrigt.

Vår makeover på lägenheten börjar bli klar. Nu är det bara att inreda och greja, alltså det roliga, kvar. Det ser typ ut såhär, dock lite ofärdigt ännu.



Ledig måndag.

Var i Orsa och tittade på hoppträningar idag. Ganska bra ridning överlag och svåra övningar. Kul att titta på någon så pass duktig som Louise, hon plockar fram det bästa ur sina elever. Det kände även jag när jag hoppade för henne.

Man blir något avis och väldigt hoppsugen men jag sätter mina hästar framför att jag måste hoppa. Jag skulle t ex aldrig försöka få Helge utdömd för att kunna köpa en hopphäst. Det finns inte i min värld.

Tömkörde honom i skogen idag. Jag tror det är bra att hålla igång honom lite lätt även om han inte är friskförklarad. OM han fortfarande är halt så är det viktigt att inte låta det "försvinna" av en tillfällig vila och komma tillbaka senare. Och är han frisk redan nu så är det ju alltid bättre att dom får röra på sig. Jag kan inte se det själv nämligen. Jag är typ en expert på att se hältor på hästar som rids men från marken på mjukt och rakt underlag är det svårt. Vi får se, vi åker till Uppsala om ca en vecka.

Grande fick vila idag men han ska ridas imorgon. Har kurs på jobbet nu i tre dagar så jag slutar senare och därför får hästarna gå varannan dag dessa dagar.

En bild på Helge från idag, jag från idag ochGrandes box :)





Till IKEA och tillbaks.

Vad effektiva vi har varit idag, jag och my maen. Gick upp skittidigt och tog ut hästarna och fixade stallet sen brände vi vidare till Borlänge och IKEA. Vi fick med oss precis det vi ville ha (inkl mat, IKEAs mat är ju jättebra!) och sen åkte vi hem igen. Snabbt och effektivt. 
 
Tog en promenad med hästarna i mörket och Helge tyckte det var lämpligt att vara jääääääättepigg och dryg OCH rädd samtidigt. En gång hoppade han åt sidan och Grande åt andra hållet medan jag höll i båda hästarna i mitten nånstans. Mina armar tenderar att bli längre varje gång jag har med mina hästar att göra. But I lööööööv them anyway. My pressiosssezz. 
 
Sen dess har vi skruvat och skruvat och grejat här hemma. Vi köpte en köksö och en media-möbel eller vad man ska kalla det. Tv-bänk, typ. Och lite smågrejer såklart, as always på Ajkia.
 
Imorgon ska jag titta på Louise Haaga-träning i Orsa, motionera hästarna sen lär vi väl skruva vidare och få klart här hemma. Bildbevis kommer! 
 
 
 
Gullungarna <3
 

Årets första lördag.



Aldrig förr har det gått så dåligt att jobba som idag. Klart det är så när man är själv liksom. 3 av 5 maskiner krånglade, läs funkade inte alls och jag var måttligt glad (rasande). Med lite telefonsupport lyckades jag få igång en och med lite våld och värmepistol fick jag skaplig ordning på en till. Skönt att vi ska bli fler som jobbar helg framöver så jag slipper klara mig själv hela tiden. Som den tjej jag är vill jag ju helst låtsas vara hjälplös så nån annan (förslagsvis närmsta manliga kollega) tar över och löser problemet. Det är lite så jag jobbar. Även hemma. 😁

Nu är jag på after-ski och ser A och C trubadura. Roligt att se dem utan hela bandet. Sen ska vi hem och byta om till bastu-kläder, aka handduk och så åker vi på fest. Nej, vi åker och bastar. Såklart.
Om vi tar oss dit förstås. Skoja, den isiga, ödsliga skogsväg finns inte som inte min bil tar sig fram på.


Hästarna motionerade.

Helge tömkördes en sväng i skogen. Det hade snöat lite men marken var fortfarande mjuk och han fick inga styltor alls. Han fick vara löst inspänd med låga fästen och bara kliva på. Avslappnat och fint, ända tills vi var nästan hemma då han blev rädd för något helt ovidkommande (som vanligt när det gäller hästar) och drog i väg en bit med mig flygandes i tömmarna bakom. Han fick stå och lugna ned sig sen gick vi hem, avslappnade igen och vissa av oss med lite längre armar. 
 
Om ca två veckor bär det iväg. Spännande. Eller nervöst är kanske mer rätt känsla.
 
Grande red jag barbacka idag igen. Tog grusvägarna längs sjön som även idag var mjuka och fina. Han var inte lika lätt och samarbetsvillig idag som de senaste gångerna men jag fick honom mjuk och avslappnad och andra halvan av ridturen var han riktigt fin. Hade lite mer i högertygeln så jag måste vara på honom mer med en kvick högerskänkel och få honom mer "genom" där. Han tar den inte riktigt när jag vill runda honom runt den heller så det får jobbas på. Annars kändes han jämn och fin och väldigt lydig. Han lär sig snabbt farbror G. Går utmärkt att rida utan sporrar nu. 
 
Imorgon får de nog vila för jag jobbar på förmiddagen sen ska jag titta när A spelar på after-ski och sen ska vi till en kompis och basta i deras stuga. Mys! 
 
 
 

Tortyr.

Jobbade igår. Den ångesten och tortyyyren. Usch. Det är INTE kul att jobba kvällsskiftet alltså. Hade jag inte tjänat så mycket bättre hade jag gått ner på dagtid pronto!
Nu söker de mer folk till mitt skift btw. Så om ni är sugna nu när jag gjort så bra reklam så sök vet ja. Fast ni måste förstås ha teknikutbildning, kunna sköta robotar, ha kunskap om olika plastmaterial osv. Piece of cake. 
 
Åkte på att jobba imorgon med. JAG. VILL. INTE. Inte alls, men jag lär väl. 
 
Har varit till stallet och släppt ut hästarna samt mockat. Fixar resten sen då jag ändå ska dit och motionera båda hästarna. Innan dess ska jag räkna matte. Behöver komma igång igen och nu har jag planer som jag faktiskt tror jag kommer genomföra ang min framtid och utbildning. Så det gäller att inte slöa med pluggandet. 
 
 
 
Helge och en blivande karriärskvinna? Det får vi hoppas. 
 

Nytt år.

Jaha då var det 2014. Nytt år med nya möjligheter. Börja träna, äta nyttigare och gud vet vad. Jag började med att ligga i sängen till 12 och äta godis till frukost =)
Nä, men jag ska göra ett försök till att äta nyttigare nu efter jul och nyår. Inte för att det är nytt år utan för att jag inte mår bra av allt salt och socker. Det är lätt att jag strör liiiite för mycket salt på maten och de behöver jag vänja mig av med. Det är väl typ mitt enda såkallade nyårslöfte. Äta bättre. 
 
Vet inte ännu vad det här året kommer att erbjuda. Jag ska iaf fortsätta plugga min matte, jobba vidare på mitt jobb och förhoppningsvis få en fet löneförhöjning, hehe. Det är troligen dags för ett nytt schema iaf. 
Vi ska göra om lite i lägenheten och förhoppningsvis kommer det underlätta att hålla ordning. 
Hästarna ska hållas igång på i den form det är möjligt men jag hoppas självklart av hela mitt hjärta att Helge blir ridbar igen och att Grande också håller sig fräsch. 
 
Jag tar det som det kommer faktiskt. Jag tror inte man måste uträtta några stordåd bara för att det är nytt år, det får bli som det blir. 
 
Nyårsaftonen igår var trevlig med galet god mat med tjejerna och en del respektive plus ett barn =)
Tjälknöl av älg med hasselbackspotatis och jättegod efterrätt. Lyxigt gott! Vi såg lite fyrverkerier vid tolvslaget och till min glädje var det många som valt att släppa upp lyktor istället för raketer. Vi spelade lite spel efteråt och var hemma runt 02.
 
Idag hade vi som sagt sovmorgon och sen gick jag en timme i skogen med hästarna. Det var lite is här och där men annars mjuk, härlig sand! Hästarna var pigga och Helge verkade tycka det var superkul att gå i skogen. 
 
Nu ska jag städa garderoberna, iaf börja, det är ett stort projekt kan jag lova.
 
 
 
 
 
 
 
Ser fram emot ett nytt år med er <3
 
 
RSS 2.0