Promenad.

Blev en långpromenad med hästarna igår. 1.5 timme i skogen med lite plask i en tjärn. Mysigt!

Veterinärbesök.

Dagens besök hos Nino i Borlänge gick bra. Det man trodde var ännu en fraktur var inte det. Han var lite vass och hade någon inpackning men annars såg han fin ut. Den förra frakturen var fint läkt och även tandköttet runt omkring var fint. Ett skönt besked att få! 
Han ska ta det lugnt några dagar efter besöket hos kiropraktorn igår men sen är det bara att köra på igen. 

 

Helgen.

Är lite sliten efter helgen. Har varit i Sälen på Skirocken med tjejerna och vi var 15 pers i stugan. Alltså inte mycket sömn :) Vi var ut båda kvällarna och har dansat och sjungit en väldig massa. Väldigt kul men det märks att man blir sliten, trots att jag inte druckit mycket alls. 

När vi kom hem idag red jag Helge direkt. Maria och Grande var också med och de verkar vara en perfect match. Maria rider honom jättebra och de ser ut att trivas med varandra. Så kul att se från sidan hur glad och nöjd han är. Och fin! Man kan inte tro att han är 22 år faktiskt. 

Helge gjorde som han gjort nu den senaste veckan. Lång, låg och bara plöjer på. Han är säkert hur nöjd som helst men jag hoppas jag snart kan ha vanligt bett igen så det blir någon ordning på honom. Vi åker till Borlänge imorgon iaf så får vi se. 

Helge har även besökt kiropraktorn idag. Ville få honom riden först så det var skönt att jag hann med det. 
Kiropraktorn hittade lite låsningar i ryggen och tyckte han var spänd i rygg och hals men inga stora grejer. Jag ska stretcha och massera honom samt försöka få honom att arbeta mer med ryggen. Skönt att kolla igenom sånt här emellanåt.

Nu ska jag ta en dusch och sova några välförtjänta timmar innan det är dags för tidig uppstigning igen. De senaste två dagarna har jag varit vaken den tiden klockan ringer på morgonskiftet haha.

Bus!

Sitter och väntar på att killarna ska komma hem från stan. Typiskt killar att vara så sega ;) 
Jag har fixat stall och ridit Helge i morse. Fortfarande hackamore så det blir inget finlir, bara motion liksom. Dock känns han väldigt rörlig och loss i musklerna och det är ju skönt. Lät honom klättra i lite backar och så fick han springa uppför någon också. Glad häst! 

Han har varit galet pigg både idag och igår så det behövdes en rejäl tur. Igår fick han bara en kort promenad. 

 

Investerat.

Nu när jag (förhoppningsvis) slipper köpa ny sadel har jag investerat i en bra padd och en bra sadelgjord istället. Båda sakerna är högt kvalitativa saker och är välrekommenderade av alla som använder dem. 

En padd från Ogilvy och en sadelgjord från Wintec som är stoppad med luft, precis som min sadel.

  

Typiskt, men bra ändå.

Jaguaren passade såklart inte så den åker tillbaka imorgon. Bestämde mig därför att testa min egen sadel igen men med en padd och en annan sadelgjord...då låg den still och kändes toppen! Så det blir nog bara en Ogilvy-padd och en cair sadelgjord istället. Ungefär 15000:- billigare för mig :)

Helge var glad och väldigt pigg idag. Han rörde sig otroligt bra i sadeln när den låg still och bjöd som aldrig förr. Jag fick inte stopp pån. Hade ju hacket och han funkar inte speciellt bra på det. Han lägger huvudet i mina händer och springer. I början fick jag igenom förhållningarna men sen var det kört. Bocka gjorde han också. Glad knasboll! Hoppas jag kan rida på vanligt bett snart. 

Maria och Grande såg fina ut och Grande blir överlycklig när han får följa med.  

Ledig måndag.

Helge äter nästan normalt nu och vi åker till klinik om en vecka. Så länge han äter och inte får feber är det okej. Men jag vill få tanden kollad ordentligt så vi åker iväg med honom. 

Eftersom han får i sig sin mat så red jag lite lätt idag. Jag och Sofie A åkte till Orsa och red på ebben idag igen. Det är så himla kul! Det roligaste man kan göra på en häst om du frågar mig. 
Hade förstås hackamore på Helge så bromsen var väl inte riktigt på plats men vi hade kul och han var pigg! Fantastiskt kul. Hoppas jag kan åka dit någon gång till. Kanske med en ny sadel? Den är skickad iaf så kanske kommer den imorgon. 

Älskar den här tiden vi går in i nu. Hästarna har gått utan täcken större delen av dagen, de går in vid 19.30-20 och vägarna är fina i skogen. Underbart! 

Tänk att vi har både våra ridvägar i skogen OCH ebben. Lyxigt!

 

Deppigt.

Usch idag är ingen bra dag. Känner mig ledsen, trött och tråkig. Har jobbat och det gick iaf bra, nästan bättre än när jag jobbar vardagar. Släppte ut hästarna innan jobbet, nämligen 04,30. Var inte trött alls då men blev trött på jobbet och framförallt när jag kom hem. Hade svårt att somna igår så det fattas nog ganska många timmar på sömnkontot just nu. Sover ju sällan mer än 6 timmar och jag är nog en sån som behöver mer för att funka egentligen. Ska försöka komma i säng tidigare på kvällarna men det är svårt. Som nu t ex. Vem vill missa världscup-finalen i hoppning?! 
 
Igår var en bättre dag till att börja med. Jag och Anna åkte till Orsa och red ner till stranden där vattnet dragit sig tillbaka säkert 500 meter rakt ut i sjön. ÄLSKAR att rida på ebben. Det är höjpunkten av häståret. Finns nog inget som är roligare faktiskt. Så härligt att kunna låta hästarna galoppera stort och man själv kan bara njuta och inte vara nervös att hästen ska bocka av en in i ett träd, det är ju mjukt att landa på sanden iaf ;) Nej men det var riktigt härligt. Hoppas vi hinner dit någon till gång innan vårfloden kommer och ebben försvinner. 
 
På eftermiddag/kvällen fick jag dock ringa ut veterinären (varför händer det alltid saker på just lördagkvällar?) för Helge hade svårt att tugga sitt hö. Veterinären hittade ännu en tandfraktur på en tand ganska långt bak. Han har haft en förut också och då fick jag höra att han hade karies på en till tand så det var väl dags för den nu då. Hoppas det räcker sen. Han måste ju ha tänderna kvar tills han blir gammal. Hur som helst så kunde inte jourveterinärer fixa tanden så det tas tag i imorgon. Han fick det rengjort iaf och smärtstillande. 
 
Idag fick Helge en promenad i skogen bara. Vet inte exakt hur mycket mat han fått i sig igår då vill inte ta ut honom om han inte fått i sig tillräckligt. Idag ser han ut att äta nästan som vanligt så han verkar iaf inte ha väldigt ont. 
 
Imorgon är jag ledig och då ska jag försöka ta mig i kragen igen. Positiva tankar. Tänker tillåta mig själv att vara nere idag men sen är det nya tag som gäller. 
Hoppas sadeln kommer imorgon också. Som det känns med min nuvarande sinnesstämning kommer den inte passa men imorgon kanske det är annorlunda =P 
 
 
 
Morgondagens känsla.

Livet.

Det här är total lycka. Livskvalitet på högsta nivå.

 

Genuint roligt.

Blev en tur i skogen med Helge idag igen. Ensamma dock så vi kunde koncentrera oss på lite lydnads - och styrketräning. 

Han var väldigt lyhörd och allert. I galoppen red jag skänkelvikning fram och tillbaka över den breda sandvägen och Helge var helt underbar. Så sjukt roligt! Verkligen ROLIGT. Satt bara där och log för mig själv. 

På vägen hem blev han trött och gick inte riktigt fram till bettet så jag fick länga ut tyglarna helt så blev han nöjd :) Han är förstås ovan än så länge. 

Imorgon får de vila för jag ska på firmafest. Blir nog trevligt, mina kollegor är fantastiska nästan allihop. 

 

En Jaguar i skogen och en på posten.

Jag har tokrött hår.
JAG HAR TOKRÖTT HÅR SA JAG! 
Det skulle bara bli lite guldskimrande var tanken, but nooooo. Tur att det bara är lite underhår och nån slinga. Får väl gå lös med silverschampot några dagar så kanske det inte är så skrikigt. Haha, det ser galet ut.
Men vi skiter i det och går över till dagens hästeri.
 
Red Helge i skogen med Emelie och Willy. Skogen är nästan helt tinad nu och det är inget annat än UNDERBART! Kan inte beskriva hur mycket jag har längtat efter det. 
Idag valde jag att ta pelham-bettet på Helge vilket var första gången ever. Anledningen var att Helge blir stark när jag inte rider själv i skogen. Han kan kasta sig iväg och jag får göra förhållningar nästan hela tiden. Blir han dessutom rädd eller börjar bocka sitter jag riktigt i skiten. Jag blir för hård i handen helt enkelt och lättar jag drar han järnet och börjar bocka. I sånna lägen föredrar jag ett skarpare bett med en mjukare hand istället för ett mjukare bett men att man måste dra för att få stopp på hästen. 
 
 
 
Hur som helst funkade det skitbra! Han trivdes bra på det och jag kunde ha väldigt lätta händer. Kunde galoppera bakom och bara lägga ned handen och stå i lätt sits och njuta, istället för att bromsa hela tiden. Han blev lite frustrerad när det började bli jobbigt och han ville öka men fick inte, men han förstod vad det handlade om och blev inte studsig eller upprörd. Härligt att kunna galoppera långa sträckor tillsammans utan att behöva sakta av och få ordning på allt emellanåt. Han flög väl lite i luften nångång men nu kunde jag bara fortsätta galoppera och komma ur det. Dessutom kunde han byta galopp åt båda hållen och inte bara från vänster till höger. 
 
Kunde leka lite med olika tempon i trav på slutet och alla små förhållningar gick igenom direkt. Gjorde lite övergångar och tempoväxlingar och han var lätt i fronten och fin i munnen. Kommer rida på detta bett lite då och då när jag rider med sällskap. Dock kommer vi fortsätta med Novat jämt annars samt i dressyren. Jag är av den åsikten att alltid rida med så snälla bett som möjligt men innebär det att inte även handen kan vara snäll kan man tänka om. Lätt hand är iaf vad jag föredrar. 
 
Grande tömkörde jag på banan och idag var han riktigt tam. Gick i skogen med honom och Helge igår så han var inte full av överskottsenergi idag. Travade runt så prydligt på banan och såg fräsch och nöjd ut. 
 
Sadeln som kom häromdagen passade inte Helge. Den kom för nära manken (2,5 fingrar ca) så den får åka tillbaka imorgon. Istället kommer en Jaguar XKC. Dyrare men vad ska man göra. Jag måste ju ha något som passar den lilla kraken. 
 
 

Äntligen.

Idag gick det för första gången i år att rida vettigt i skogen på våra UNDERBARA sandvägar. Herregud vad bortskämda vi är alltså. Det räcker att komma till Mora eller Orsa så ser det inte alls lika bra ut som här. Det finns sandvägar även där men inte i mängden vi har här. Vi skulle lätt kunna rida olika vägar varje dag hela sommaren. 
Både jag och Helge njöt för fulla drag. Så himla roligt! 
 
 
 
Vi skrittade bara idag men gissa om jag var sugen på en premiärgalopp i skogen. Det får bli någon annan dag i veckan. Imorgon blir det också bara skritt.
 
 
Senast onsdag ska dressyrsadeln vara här och det ska bli spännande! Hoppas den har tillräckligt stora stöd. Helge har så stor gång att jag måste ha all hjälp jag kan få med att sitta still och sitta rätt. Däremot vill jag inte bli låst, en balansgång det där. 
 
 
 
 

Söndag.

Vad inspirerad man blir av en bra träning. Jag är fortfarande glad efter gårdagen, och även om det inte gick lika bra att rida idag så lever jag ändå på den träningen ett tag till. 

Maria och jag red ut hästarna i skogen idag och Grande såg så nöjd, glad och fin ut. Tror Maria gillade honom också, hon såg iaf ut att rida honom riktigt bra! 
Helge var spänd och inte alls så mjuk och fin som igår. Säkert hade han lite träningsvärk också.  

Duktigt ekipage idag.

Startade dagen med en sovmorgon och en riktig instagramfrukost. Både gröt, ägg, smörgås och apelsin. Det är inte ofta jag äter frukost så jag får slå på stort när det väl händer =) 
 
Idag var det ÄNTLIGEN dags för Lotta-träning igen. Hon är fantastisk den kvinnan alltså. Hon ser allt och vet exakt vad man behöver jobba med. Hon förklarar så att man förstår VARFÖR man gör saker och hon förklarar så att man förstår HUR man gör saker. Hon är den överlägset bästa tränare jag ridit för. Hon och Ted Nätterqvist. Och kanske Louise Haaga men Lotta är överst på pallen när det gäller tränare som passar mig, min ridning och min häst.
 
Man känner skillnaden så väl när man blir "tillsagd" och allt hon säger är så logiskt och självklart. 
 
Vi jobbade först i trav och galopp på volten där vi skulle ha raka hästar, vända för ytterskänkeln, inte ta i innertygeln knappt alls och sedan minska volten för ytter. Efter det ökade vi volten igen med hjälp av innerskänkeln till yttertygeln. Mycket bra jobb. Helge är jättefin i höger varv men har det lite svårare till vänster. 
 
Öppna var andra övningen vi gjorde och Lotta förklarade på ett nytt sätt hur jag vi skulle göra och det blev en liten aha-upplevelse. Jag tvärade bara lite med Helge för han är inte tillräckligt stark för att göra det "riktigt" än. Fin åt vänster, lite svårare till höger. Tvärtom från volten mao. När jag travade av var han mjuk som smör och otroligt lösgjord. Kunde ställa om honom, ändra tempo osv och han bara gled med. Jag är SUPERNÖJD med dagens träning. Det är ingen sensation för folk med "vanliga" hästar, att rida ett pass med avslappnad och mjuk häst, men för mig är det det. SÅ svår som varit och fortfarande är ibland. Det är pass som detta som gör att man kommer framåt. Att han sätter muskler och blir starkare. Han är svag ännu och det fattas muskler ungefär överallt men DET. GÅR. FRAMÅT. Med myrsteg förvisso men det är fortfarande framåt och det är det enda som räknas. 
 
Innan träningen.
 
 
Jag fick med mig lite läxor hem som vi ska träna på tills nästa gång. Lotta tyckte Helge såg finare ut nu än sist, hon sa inte en enda gång att jag skulle lätta på händerna, hon tyckte jag har bra sits förutom att jag måste räta mig från magen till axlarna och det vet jag ju om. Måste komma ihåg det varje dag. Nu hoppas jag att sadeln jag ska testa är perfekt för mig och Helge. Sist jag red i min Albion kändes den inte alls bra och även om jag älskar min hoppsadel så rider jag helst dressyr i en dressyrsadel. 
Den borde komma på måndag eller tisdag.
 
 
Grande tömkörde jag på banan hemma som smält fram nu och hade riktigt bra underlag. 
Min plan var:
Jag: Så kära pensionärshäst. Då kan du trava lite lugnt och värma upp leder osv innan det blir några vidare utsvävningar.
Häst: Självklart, här kör vi med ordning och reda, lugn och harmonisk.
 
Det som hände:
Jag: Klickar igång i trav, trodde jag.
Häst:.....GAAAAAAAAH! YES! Vi köööör! *Galopp, galopp, runt, runt, stegra och kasta sig iväg*.
Jag:.....men....njä, det var väl inte riktigt så jag hade tänkt...Stopp?
 
Samma sak hände varje gång jag ville att han skulle trava men tillslut lugnade den vilda mustangen sig och vi kunde springa fint med krökt nacke, bra tryck i traven och en massa frustande. 
Tur att banan är så fast just nu annars hade jag fått hyra en ångvält och fixa den men den höll sig fin trots den galna hästapållens vårkänslor (Maria du behöver inte bli rädd, han gör aldrig så under ryttare =). 
 
Imorgon ska jag ta ut hästarna och sen följa till Orsa och se när Emelie hoppar för Lotta. Efter det ska jag och Maria rida ut båda hästarna en sväng. Blir en skapligt lugn tur med tanke på Helges träning idag. Lite ordning och reda i alla gångarter eller något. Hoppas vi hittar någon väg med vettigt underlag. 
 
Någon dag i veckan vill jag åka till ebben och ha photosession också. Vore kul med lite fina bilder därifrån igen.
 
Älskar att rida på ebben, det är underbart! 
 
 
 
 
 
 
 
 

Förberedelse.

Åkte med Helge till Orsa idag och red på travbanan och lite på stora banan ute. Det var bra underlag så jag kunde rida efter min plan. Travade på travbanan först som miljöträning eftersom det är en del att titta på på väg runt. Han sprang mest med huvudet i vädret och tyckte det var spännande men sansade sig till slut och då tog jag galopparbetet på ridbanan. 

Han kändes mjuk och rörlig trots 3 dagar med promenader. Jag var noga med att han skulle vara kvick och lyhörd på alla signaler och jag kunde rida med lätta händer utan att "fuska" en enda gång.   

Skrittade av på travbanan och sen var både jag och häst nöjda. 

Ett bra pass inför träningen imorgon. Dressyrsadeln jag ska testa har inte kommit än så det får bli hoppsadeln imorgon. Min Albion ligger inte bra längre. 

Ska även beställa en Ogilvy-padd, har lite för mycket pengar över liksom. Vi kör på det. Hästarna ska la ha det bästa. 

 

Senaste dagarna.

Sista kvällsskiftet om några timmar sen har jag fyradagarshelg igen. Mycket häst blir det med (förhoppningsvis, om den hinner komma) testing av ny dressyrsadel, dressyrträning samt uteritt med sällskap av Maria som ska bli jättekul! Hoppas lite mer is smält i skogen tills dess.
 
Grande har promenerats måndag, tisdag och idag. Ska rida honom någon dag innan söndag också.
Helge har gått tisdag och idag. Igår klättrade jag honom för hand och han var lite knasig. Han kan inte ta det lugnt för många dagar i rad den där inte. Men imorgon kör vi på igen lite effektivare. 
 
Tycker att jag har fått bra koll på hur hästarna funkar som bäst nu. Mycket grovfoder till Helge (nästan fri tillgång), lite kraftfoder, massor av rörelse (minst 30 min promenad varje dag, inte vila helt om inte absolut nödvändigt) och inte för varma täcken, hehe. Det är viktigt att hålla honom varm såklart iom shiveringen osv men blir han för varm står han bara och hänger, men vem skulle inte göra det.
Grande å andra sidan är ganska nöjd med vad som bjuds. Han är lika pigg med, som nästan utan kraftfoder, mår bra i hagen oavsett täcke, äter det han får osv. Okomplicerad herre det där =) Mycket grovfoder och rörelse tror jag är nyckeln till en välmående häst överlag. Sen får man anpassa efter individen. 
 
 
 

Slut på ledigheten.

Då var påskledigheten slut för den här gången. Har haft en bra helg så det känns okej, även om jag inte hade tackat nej till att ha påsklov hela veckan också. 
 
Har haft sovmorgon tre dagar på rad nu och det har nog aldrig hänt tidigare under mina år som hästägare. Riktigt lyxigt. 
Vaknar alltid tidigt ändå men idag låg jag kvar och halvsov till nio sen klev jag upp. Jag och Andreas åkte med Helge till Orsa så red jag ett dressyrpass där. 
Han kändes ganska fin, jättefin mellanåt men jag känner mig inte helt nöjd med sadeln längre. Jag trivs inte riktigt i den och jag tycker den glider fram en aning. Den sätter även mig lite i framvikt och det gör inte hoppsadeln, alltså beror det inte BARA på mig iaf =) Ska kolla runt lite på något annat.Har hittar några på nätet som skulle kunna matcha hoppsadeln, fast i dressyrmodell. Behöver ju inget dyrt, bara den passar mig och Helge så blir det bra. Jag har varit nöjd med min Albion som jag har men är det inte riktigt längre. Den är luftstoppad och det gillar jag eftersom det är väldigt skonsamt mot hästens rygg men det är lite drygt att skicka den till Sthlm varje gång den ska fyllas. Inte jätteofta men ändå. Ska som sagt kika lite mer och läsa om olika modeller. Gillar iaf min Prestige Golden Star hoppsadel som jag har nu så något som är så likt den som möjligt vore optimalt. 
 
Helge var iaf avslappnad trots att vi var  6 st i ridhuset ett tag och väldigt lydig och mjuk, men som sagt. Sadeln stör mig lite. Får rida i hoppsadeln för Lotta i helgen.
 
Har hämtat ett lass hö också och tagit en 30 mins promenad med båda hästarna innan de fick gå in vid 19,30. Älskar att det är ljust ute så länge! 
 
Helge har gått skapligt hårt både fredag, söndag och idag så nu blir det tre dagar med skritt nu när jag jobbar kväll och ett pass ute på fredag innan dressyrträningen på lördag. Det blir nog ett bra upplägg. 
 
 
 
Igår åt vi middag hos mamma och pappa. Oxfilé, hasselbackspotatis, sås, sallad och avslutade med chockladdoppade jordgubbar och glass. Hur gott som helst!
 

Till salu.

Har en sadelgjord till salu om någon är intresserad. I nyskick. Resår på båda sidor. 145 lång.

Även ett schabrak från Equiline. Lika som på bilden men dressyrmodell.

?

Påskhelg.

Befinner mig på mitt vilohem, nämligen i Hälsingland. Hemma finns det ju ALLTID något att göra men här kan man slappna av helt och hållet. Blir inte mycket gjort idag. Påskmiddag och träna på gymmet med svärmor. Det är fint väder ute men blåser kallt så jag håller mig nog inomhus. 

Igår innan jag åkte hit var jag funktionär på tävling i Orsa och så red jag Helge ett ordentligt pass i skogen. Våra sandvägar är inte framme än men grusvägarna är ganska bra nu och framförallt den vi red på igår. Vi kunde galoppera lite längre och både vi och hästarna tyckte det var riktigt härligt. Kanske lite för härligt enligt Helge som var mer i luften än på marken emellanåt :) 
Skönt att kunna "rasta" hästarna lite ordentligt när det inte gått så bra tidigare. Har blivit mycket skritt på slutet, och det är också viktigt förstås, men iaf Helge behöver få röra ur lite knasig energi för att kunna ha full fokus på mig sen. 
I galoppen går han iväg så fort jag lättar i handen så vi har mycket att arbeta på där än. Jag vill kunna rida med lätt hand utan att han ökar men nu får jag göra halvhalter och förhållningar väldigt ofta. I traven funkar det dock bättre. Men jag är glad att han har sitt eget driv och vill framåt såklart.  

Imorgon när jag kommit hem blir det nog något liknande om underlaget tillåter. 

Glad påsk!

  

Äntligen!

Äntligen påskledigt! Är ledig 4 dagar och nästa vecka jobbar jag bara 3 dagar sen har jag 4 dagarshelg igen. Lyxigt. 

Imorgon ska jag upp tidigt för att ta ut hästarna och fixa stallet innan jag ska befinna mig i Orsa senast 8.15. Ska hjälpa till på hopptävling. Ponny. Hade förstås hellre sett när hästarna tävlade idag men eftersom jag jobbat kunde jag inte hjälpa till idag. Får stå på framhoppningen och akta mig för ponnyekipage i full fart istället hehe. 

Helge har jag ridit varje dag den här veckan och så också idag. Idag var några av grusvägarna helt okej att både trava och galoppera på och Helge kändes väldigt nöjd när han fick röra sig lite mer ordentligt. Jag fokuserar mycket på min sits och inverkan och tycker att jag har gjort stora framsteg med händer och armar. 

   Gissa om jag är less på all snö, is och lera! Vill rida i skogen nuuuu. Hästarna ser ju ut såhär om benen konstant. Lera, lera och lera.

 
RSS 2.0