Tisdag

Bläää vilken dag. Eller blä vilken dag på jobbet. Haft vrålont i magen hela dagen. Gick och höll mig ifrån att kräkas hela morgonen och trodde ett tag att jag skulle få lov att gå hem, men icke! Man är väl en hårding liksom. Bet ihop och lyckades iaf jobba hela dagen. Har inte råd att vara sjuk, inte tid heller för den delen. 
 
Vilade en timme hemma innan jag åkte till stallet. 
 
Red ut Helge en underbar tur i skogen. Red runt en tjärn på en lång och fin sandväg som är perfekt att galoppera länge på. Han var så grymt fin hela tiden! Från början till slut. Fin i munnen, inte stark alls utan jag kunde direkt sitta och "finrida" utan att behöva "få till" honom först. 
Galopperade mycket i olika tempon och han var tom skapligt lätt att få tillbaka. Höll på att skratta ihjäl mig när vi tog sista galoppen. Han fattade liiite innan mig och vägrade sakta av när jag skulle fatta om. Han var superlätt i munnen och galopperade typ på stället helt lugnt och fint. Knashäst =)
 
Andra halvan av ridturen regnade det och vi blev pissblöta men det gjorde inget. Jag var så glad över min underbara häst och de underbara ridvägarna vi har. 
Tog av Helge alla broddar idag så därför skrittade jag av genom byn på asfalten. Härligt att känna marken på riktigt under hovarna kan jag tänka mig. 
 
Imorgon ska vi kanske ut på äventyr. Bildbevis kommer isf!
 
Grande ska jag rida på kvällen med Elin och Curry. Han låter fortfarande bra *ta i trä*. 
 
Utöver det så MÅSTE jag ta tag i lägenheten. Och fixa transportmedel till Sthlm på fredag. 
 

Satsning mot OS.

Efter dagens promenad med hästarna satsar jag på OS 2016 i Gång. Jag tror absolut att jag har medaljchans efter att ha hängt med i Helges tempo på alla våra promenader. Gick 1,5 timme med en hästbjässe i varje hand. I skogen, såklart. När jag tagit bort broddarna blir det mer promenader på asfalt. Eftersom jag rider mest på sand så måste man variera med hårt underlag ibland men inte gärna med bara traktbrodd. 
Som ni kanske förstod så blev det en riktig powerwalk idag då Helge var pigg och glad och verkar ha som livsmål att sätta någon form av rekord i att skritta fort. Han slänger fram frambenen och tar enorma steg....och ofta. Jag och Grande får knata fick glatta livet för att hinna med. 
 
Apropå Grande så har han inte "låtit" på tre dagar nu och idag har vi satt ut kortisonet helt. Secretan verkar funka, eller om det blivit bättre ändå, svårt att säga men det blev iaf bättre dagen efter att han hade fått det första gången.
 
Innan stallet idag så hämtade jag förrättningsunderlag hos veterinären, pantade burkar och köpte olja till bilen. Häromdagen när jag var lite lätt deperimerad pga alla mina utgifter så skojade jag om att "bilen lär väl gå sönder snart den med", och tja... när vi kollade oljan igår var stickan helt torr! Hade nog räckt med bara några mil till så hade sen säkert skurit. Har hört att den låtit lite knackigt ett tag så ville kolla att det fanns olja, vilket det inte gjorde. Hemska tanke. En trasig bil hade varit droppen alltså. Nu har den fått olja iaf och låter nöjd och glad. 
 
När Grande varit så dålig så har liksom resten av livet stannat upp lite. Knappt lagat mat, verkligen inte städat osv och absolut inte tänkt på att ta hand om bilen. Nu ska det dock bli ordning igen. Jobbigt när hästarna eller folk omkring en mår dåligt, man blir alldeles sjuk själv också. 
 
Resten av veckan ser ut som följer:
Ingen aning.
Jag åker till Sthlm på ett eller annat sätt på fredag. Dressyrträning på torsdag. Ledig onsdag. Det får la bli som de blir. 
 
 
3 schniggingar förra sommaren.
 

Skirock

Har varit i Sälen i helgen. Vi hade bestämt oss för att skita i Skirocken i år för förra året var det så otroligt mycket svineri och drägg där. Hatar när vuxna människor inte kan bete sig (låter som 100 år men va fan) när de druckit. Vet man inte vart sin gräns går behöver man inte visa sig bland folk. Well, vi hamnade i Sälen likt förbannat. 
Iallafall så bodde vi inte på "Dräggområdet" i år utan längre bort där det var helt lugnt och skönt för oss pensionärer. 
 
Hade väl ganska kul men känner att jag lämnat det där kalasandet bakom mig. Been there, done that. Fuldansade lite men roligare än så var det väl inte. 
Var ute ur stugan tidigt imorse, skönt att komma hem i skaplig tid.
 
 
Har tagit det väldigt lugnt resten av dagen. Sovit, vilat, ätit och sett världscupfinalen i hoppning. När jag lämnat A vid tåget åkte jag till stallet och fixade där samt tömkörde den grå dåren. Han är ganska jobbig att tömköra på vår bana för han flippar ALLTID ut några gånger och får räddryck. Skitdrygt. Han fick då banne mig göra sitt jobb ändå (med några tokrepor runt, runt och höööga bakutsparkar) och slappnade väl av skapligt innan jag gav mig. Hade kunnat stå där och tömköra tills på onsdag innan han skulle lugna sig helt så jag gav mig när han kändes okej. 
 
Grande fick stå i sommarhagen och beta lite av det pyttekorta gräs som kommit upp. Överlycklig =) Han var huuuuuur pigg som helst när vi gick dit och tillbaka och lät inget konstigt alls. Har inte låtit på hela helgen. Secreta pro eller en tillfällighet? Vet inte men så länge han andas bra är jag glad!
 
Igår när jag red Helge innan vi åkte fotade A lite och här är några exempel.
 
 

Dressyr och skogstur.

Hade valt en bra dag för ridhuset den här veckan. Det har varit fint väder hela veckan utom idag nämligen. 
 
Helge fick sig ett tufft dressyrpass och jag vi var båda ganska trötta efteråt. Jag satte hård press på honom idag och lät honom inte ta sig ur situationer som var jobbiga. Jag kan inte ge efter hela tiden om vi ska komma nån vart. Dock kan man inte byta "ridstil" över en dag så jag får kräva mer och mer och inte allt på en gång. 
I början hade vi nästan enbart olika åsikter men efter ett tag var vi mer samspelta och han kändes ganska fin. Eftersom han har svårt att korta sig och jag har svårt att rida honom på rätt sätt i kortare gångarter så hade jag lagt fram travbommar med kort avstånd som hjälp, med bra resultat. 
Jobbade även mkt i galopp, både kort och ökad och allt däremellan. Red en fyrkant på 20 * 20 och vände för yttertygel och innerskänkel så inner bak kom in under honom. En bra övning där man kan korrigera hästen om den vill skjuta in rumpan för att komma undan jobb.
 
Grande red jag ut i skogen tillsammans med Elin och Curry. 
Pratade med Ingela på kliniken i Rättvik igår och vi har dragit ner på kortisondosen så den nu är på 3ml. Hon tyckte att jag skulle rida som vanligt och se hur han klarar det. 
Lät honom galoppera på i full fart upp för en liten backe idag och det var inga problem. Det enda som gör att han andas nååågot, lite tyngre är om man rider ihop honom för mkt. Om han "krullar ihop sig" så luftvägarna blir blockerade. Man får släppa fram honom i en lite mer öppen form i sånna lägen så är det ingen fara. 
Han var otroligt pigg idag och skulle efter Curry och Elin till varje pris, men det fick han inte. När de galopperade vidare skrittade vi. Kan inte köra slut på farbror bara för att kolla vad han klarar av. 
Pappa har hämtat Secreta pro hos Norells idag så han fick det i kvällsmaten och verkade gilla det. Algerna gillar han ju inte alls, vilket är väldigt förståeligt. 
 
Imorgon vilar Grande och Helge ska ridas ett till ordentligt pass, fast ute. Sen åker vi till Sälen över kvällen och natten. De andra är redan där och håller låda. Jag har varken tid eller råd att vara där längre än en kväll men det hade säkert varit kul. Meeeen jag ska ju till Sthlm och se Bruce nästa helg så jag ska inte klaga ;)
 
Ska se om jag kan övertala A att fota lite när jag rider imorgon. 
 
 
Lite bilder från arkivet.
 
 

Torsdag 25/4

Började dagen med en promenad med hästarna i skogen. Klättrade i 5-6 backar så de fick jobba lite. Det blir mkt promenader på kvällsskiften för jag hinner inte rida båda och båda måste röras på. Grande ska hållas igång och andas igenom lungorna ordentligt. Ska rida honom imorgon tänkte jag men först ska Helge trimmas dressyr i Orsa. 
Hur som helst så är det ju bra både för mig och hästarna att ut och gå och genom att klättra får de använda lite muskler också samtidigt som de får lite flås. Grande skulle dock stanna och äta upp hela skogen idag. Bara för att jag lät honom ta en tallkvist så skulle det äta konstans helt plötsligt. 
 
Mysigt med skogen, sol, fågelkvitter, hästar som frustar och nöjda går med huvudena i backen. Fler borde ta promenader med sina hästar. Nu går ju jag lite väl ofta kanske men det är som sagt bästa lösningen när jag jobbar kväll.  
 
Idag är det afterwork på jobbet. Det är mellan 16-18 och jag jobbar 13.45-23.20 så jag får väl stämpla ut nån timme och gå dit en sväng. Inte dricka alkohol såklart. Har hört att sprit och vassa knivar inte går så bra ihop. 
Sen har jag helg! Längtar!
 
Vi åker till Sälen lördag-söndag och umgås med syster och tjejerna. Trevlans.
 
Förra året.
 

Onsdag

Näst sista dagen på kvällsveckan idag. Hoppas de två sista dagarna går fort. Ska bli så skönt med helg! 
 
Jag har varit ute med Helge och galopperat i skogen i morse. Han var väldigt pigg efter att ha tagit det lugnt i två dagar. Därför tyckte jag det var bra med en tur där han fick sträcka på sig lite istället för att jobba honom kort då han sååå gärna ville springa. Man får välja sina "strider" och anpassa sig lite kan jag tycka. 
 
Jag gjorde en till liten film. Hehe, har fått för mig att det kan vara kul att se sånt sen, om nåt år eller så =)
 
 
 
Man hör typ inget när jag berättar vad vi har på oss men det är inget intressant ändå =)
 
Grande har inte låtit alls idag och snart ska jag ringa Ingela i Rättvik och höra om det kan vara dags att trappa ner kortisonet lite. Jag hoppas verkligen det. 
 
 
 
Grande och Jessica
 

Tisdag

Sitter nerkurad i soffan med mat på spisen. 
Tidig uppgång idag, som vanligt. Tog en powerwalk med hästarna i skogen på en timme. Älskar att vara ute i skogen! Har verkligen längtat efter det. Gick igår med, 40 min. Eftersom helgen blev ganska hård för Helge tycker jag två promenader blev bra återhämtning. Vila helt gör han i stort sett aldrig. Bara om jag är bortrest. 
Grande blev riden lite lätt igår och det hade gått bra. Han blåste upp sig lite och lät lite på morgonen idag men det försvann när vi gått en bit. 
Ska köpa hem Secreta pro från Equistro som jag fått flera tips om. Har ringt Norells och lagt undan så skulle pappa hämta upp det. Spännande att se om det gör någon skillnad. 
Ska även försöka få tag i småbal med hösilage. Det kommer nog dessvärre bli svårt. Grande kan bara äta det i boxen då Helges mage är för känslig för hösilge så balarna måste vara väldigt små för att inte bli dåliga.
 
Hade inte så mkt mer att berätta. 
 
 

Söndagkväll, igen.

Ännu en dag med mycket häst. Kanske är tur att Andreas är i Sthlm även denna helg. Hade knappt hunnit träffas ändå. Har inte träffat honom på så länge att jag börjat drömma om One direction och nu har jag stora funderingar på att byta bort min biljett till Bruce Springsteen den 4 maj och gå på 1D med syrran istället. Just sayin.
A, förstår du piken? Typ som, KOM HEM OCH GÖR DET NU. Ja, ja bara en vecka kvar.
 
Mycket häst var det ja (kan inte tänka mig att nån annan än hästintresserade läser denna blogg, herre vad ointressant det skulle va).
Klev upp tidigt idag igen, helt frivilligt. Följde med på ponnytävling i Älvdalen. Emelie vann första klassen så det var nog en kul debut för henne =) 
 
Efter fixade jag stallet sen hem på lunch och så somnade jag som en stock i soffan. Fattar inte varför jag är så sjukt trött hela tiden. Somnar så fort jag lägger mig, eller vilar huvudet mot något. VARJE.GÅNG. Spelar ingen roll vilket tid på dygnet det är. 
 
Tillbaka till stallet igen och så red jag Helge. Det var en perfekt ridtur! Skrittade 30 min som uppvärmning till en äng där jag travade i stora åttor sen jobbade jag mkt i galopp. Red en stor åttvolt i galopp men inget byte utan varannat varv rätt galopp och varannat förvänd. Sen gjorde jag samma sak i andra varvet. I höger varv fick jag lov att låta honom ta lite större språng för den är han lite svagare i men i vänster fick jag till honom väldigt bra och kände hur han satte under sig ordentligt och jobbade riktigt bra. 
Travade i åttvolter igen innan jag red hemåt. Lät honom sträcka ut i galopp i två backar på vägen och jävlar vilken galopp han har! Han vore en ultimat fälttävlans häst ur den aspekten. Han täcker otroligt mycket mark när han får sträcka på sig. Och han är inte den som är den,ger man honom chansen tar han den direkt. Hälften fullblod som han är =)
Riktigt härligt pass! Nu får jag tvinga mig själv att gå med honom 2 dagar så han får ta det lugnt. Skogen är så otroligt underbar att rida i nu så man får hejda sig lite. 
 
Gammal bild.
 
 
Apropå att gå så gick jag en sväng i skogen med Grande idag. Han har inte låtit konstig alls idag vilket känns skönt. Inte ens när han var rädd för grannens radiobil hehe. Ska gå med båda två imorgon och tisdag. 
 
 
Nu väntar en kvällsvecka på jobbet. Säger inte vad jag tycker om det. "#¤&&))&¤#%#"½½§££$@€£${[
 
För övrigt tycker jag Peter Settman är den bästa programledaren known to man. 
 
 

Från dagens morgonpromenad



Heeeeeesssst är beeeeest...

Häst.
Så kan den här dagen beskrivas. 
Utsläpp i stallet.
Mocka osv.
Promenad med Grande.
Hästhoppning live på Eurosport.
Städa lite i stallet.
Titta på hoppträning i Orsa.
Rida Helge.
Mocka hage.
Ta in hästarna.
 
Här är en liten video jag filmade jag när red Helge idag.
 
 
 
 
Ser nån halvtaskig film och äter tacos. Imorgon blir det troligen tidig uppstigning för jag kanske ska titta på ponnydressyr i Älvdalen. Huj huj

Pusta ut. För stunden.

Somnade som en stock i soffan för ett tag sedan och när jag vaknade hade jag ingen aning alls om det var kväll eller morgon. 
Efter två ganska jobbiga veckor med få ljuspunkter så behöver jag nog lite vila och avslappning.
 
 
Idag blev Helge skodd, ÄNTLIGEN, så jag har kunnat släppa det iaf.
Grande har mått bra de här två dagarna efter besöket i Rättvik. Enda gången man har hört honom andas något tungt är när man tagit in honom från hagen och han "nervösfnyser" på det läskiga stället vid stallet. Det slutar direkt han är lugn igen iaf så det är ju bra. Han fick 10 ml kortison igår men nu ska han få 5 ml över helgen sa Ingela när hon ringde tidigare idag. 
Jag är glad att det finns så bra veterinärer häromkring nu. Jag litar till hundra procent både på Anna och Elin på distriktsveterinärerna och på Ingela och Björn i Rättvik när det gäller lite större saker. Hästarna har blivit väldigt tjenis med Anna då hon varit hos oss lite väl ofta på sistone ;) 
 
En positiv sak som hänt trotsallt är att all snö i skogen har smält och därmed är alla sandvägar framme och ridbara! SÅ. UNDERBART! Vi är så vansinnigt bortskämda med bra ridvägar här och man blir lika glad varje vår när det går att rida i skogen igen. 
Har ridit Helge i skogen onsdag och idag. Han älskar det och är superpigg men ändå ganska lydig. Och JAG älskar det också kan jag säga. Lyrisk!
 
Tränade för Annica igår och det gick jättebra! Framförallt galoppen där han kämpade på som tusan. Han är så underbar Helge för hur jobbigt han än tycker det är så försöker han ALLTID, inget tjura ur eller vägra göra saker. Älskade vän <3 Bäst var ökningar i galopp på långsidorna till kort, kort galopp på 15 m volter som vi fixade ganska bra faktiskt. Just detta moment har vi länge haft väldigt svårt för. 
 
Skulle ju egentligen tävla på söndag men eftersom jag fick lov att åka iväg med Grande i onsdags då Helge skulle bli skodd så struntade jag i tävlingen för jag trodde inte Helge skulle hinna bli skodd i tid.Ville inte tävla på en häst som gått åtta veckor. Dock blev ju Helge skodd idag så jag hade kunnat tävla ändå men anmälningstiden gick ut igår och jag kan lika gärna spara de pengarna nu i dessa tider känner jag. 
 
Den här helgen blir väldigt lugn och inte mkt alls händer. Ska rida Helge i skogen både lördag och söndag och Grande ska jag gå med 30 min, också i skogen. Fixa lite hemma och förhoppningsvis träna mig själv också. Har inte blivit så mycket av den varan nu när en massa andra saker hänt. 
 
 
Saknar du...
 
 
Nästa helg åker jag till Sälen med bla den här damen. Ska bli roligt att komma bort lite. Även om det bara blir en kväll och en natt den här gången. Har växt ifrån alla de där dräggen som brukar hänga i Sälen på bartömningen. Det räcker att jag behöver stå ut en kväll =) 

Panik

En bekant till mig sa en gång -"Gud ger mest skit till de som klarar av att hantera mest skit". Jag kan inte påstå att jag är religiös, snarare tvärtom, men om man ska tro på vad min vän sa så....well...jag har fått hantera jävligt mycket skit på sistone.
 
Mars:
Planerat veterinärbesök för Helge med tandkoll  1700:-
Akutbesök för Grande, tungandad.                    1800:-
Klinikbesök Helge, arg och ont i magen.            3500:-
April:
Akutbesök Grande, tungandad                          2060:-
Akutbesök Grande, tungandad                     ca 1500:-?
Akutklinikbesök Grande, tungandad             ca 3-5000?
 
Sammanlagt runt 13000-14000:- På ca en månad. Helt sjukt. Pengarna är förstås inte det stora problemet i det här för det är ju såklart att hästarna varit/är sjuka, men det är mycket pengar för en "ensamstående" hästtjej som inte har någon hjärnkirurg- lön. Därför är jag oändligt tacksam att mina föräldrar kan hjälpa mig. Djurens välmående kommer alltid i första hand och pengar är inte allt.
 
Dagens klinikbesök då.
Hann jobba en timme innan Lena ringde och sa att Grande andades tungt igen. Han fick kortison och så ringde jag veterinären. Medan jag ringde veterinären ringde Lena igen i full panik och sa att han inte andades alls knappt och hon lät livrädd, vilket jag också blev. 
När man hamnar i sånna akuta situationer blir det som att hela jorden stannar upp, allt går i slow motion och man får hjärnsläpp. 
Va fan gör jag nu liksom. 
Kopplade över till veterinären igen berättade om läget samtidigt som jag hämtade mina kläder och sprang ut till bilen. 
 
I stallet hade Lena tagit ut Grande i friska luften och han andades väldigt tungt, MEN han andades iaf. 
Veterinären kom och han fick Ventipulmin (?) och så ringde hon kliniken i Rättvik och vi fick komma direkt. 
Lastade Grande och stack. Har aldrig kört så fort med transport nångång kan jag säga. Fick en spruta kortison med mig och fick stanna efter vägen och kolla så han kunde andas, skulle han bli värre skulle jag ge honom sprutan men han höll sig okej. 
 
Väl där tog det blodprov och kollades med kamera i halsenpå honom. Ganska häftigt att se faktiskt. Man såg tydligt att luftstrupen var påverkad och trång, samt att där var massa tjockt slem (blääääk). De tog prov i halsen också och fixade tänderna lite när han ändå var drogad. 
 
Troligen har han lite lätt bronkit och är därför känslig för om höet inte varit bra och reagerar då såhär. Jag tror det kan vara höet för det är det enda han äter som ingen annan av hästarna äter. Vissa balar får Grande till kvällen för Helge är så extremt kräsen och äter det inte (han har för övrigt hövägrat förut på hö som luktat perfekt och varit toppenbra) så jag tänkte att då kan ju Grande äta det inne, men det har nog inte varit bra hö =( Har inte kännt att det luktat illa liksom, bara inte så gott "vanligt" hö. Så nu känner jag mig som världens sämsta matte på jorden, med all rätt. Jävligt oansvarigt att nästan döda sin egen häst för att man har dålig koll.... Mår otroligt dåligt över det. För ja, vi trodde både Lena och jag att han skulle dö, så dålig var han. 
Hade aldrig nånsin förlåtit mig själv om han inte klarat det. Nu ska allt hö från det partiet slängas och jag hoppas resten räcker, om inte så har jag ett till problem.....
Orkar inte med ett till problem nu. Det finns en gräns.... Fast gäller det mina djur eller min familj och mina vänner så kan jag nog kämpa på lite till. Det känns tröttsamt mellanåt bara.
 
Dags för sängen. Det har varit en lång dag. Jobb-stall-Rättvik-stall-jobb-stall-Våmhus-hem. 
God natt.
 
 
 
 

Tisdag 16/4

Ridit knäpp häst tillsammans med Emelie på en annan knäpp häst och Elin på en snäll gentlemannahäst. Min häst  tyckte det var lämpligt att sparka bakut HÖGT i galoppen eftersom han var sist = KATASTROF..för honom. Han fick vackert hålla sig på sin plats och ändå galoppera just sist. 
 
Förutom den lilla fadäsen jobbade han på bra och var inte alls lång i skritten. Skaplig i traven men det är en bit kvar där än. 
 
Grande blev skodd idag också. Han blir aldrig ömfotad så han gick finfint att ridas. Andades helt normalt också, min gamling. Han skrämmer livet ur mig när han andas sådär tung och rossligt :S Fick räkningen idag, den började på en tvåa, sen tre roliga siffror till...... Jag kommer liksom aldrig ikapp. Jobbigt.
 
Annars har jag inte mkt att berätta. Ev ska jag tävla i Älvdalen på söndag. Förhoppningsvis dressyrträning för Annica på torsdag och åka till Orsa och träna själv lördag, om det blir tävla på söndag vill säga. 
 
Jag är brutalt sugen på glass....bara så ni vet. Har nog ärvt den fina förmågan av min käre far. 
Tur att det finns B & J i frysen. 
 
 
Ge mig sommar!

Tävlingsdebuten!

Nu är min och Helges tävlingsdebut avklarad. Vi var i Falun och jag red en LB:1 idag och det gick faktiskt bra. Bättre än förväntat.
 
På morgonen innan vi åkte knoppade jag och grejade lite samt tog ut de andra hästarna. Shit vilken tid det tar att knoppa! Flätade igår men ändå tog det typ en halvtimme till. Fattar inte hur man kan fläta och knoppa på 20 min, jag får sat-ont i händerna efter 5 minuters flätning och måste göra något annat ett tag. 
 
Blev ganska bra knoppar iaf men han hade självklart skakat ur några när vi kommit fram till Falun.
 
Tog ut honom ca en timme och 15 min innan min starttid, ville rida fram en timme så han kunde titta av sig och spänna av, men det behövde han inte för han skötte sig kanonbra hela dagen! Han var inte spänd på framridningen, inte på banan, inte nånstans. Nyfiken och "på" bara. 
 
Jag red först fram på parkeringen då framridningsbanan var under all kritik. Det gick att rida på en 20 m volt ungefär. Det gick dock fint att rida fram lite här och var och jag fick min igenom min plan. Mycket böja och vända honom så han blev följsam och mjuk. 
Man fick rida ca 15 min i collectingring och det var bra så kunde hästarna vänja sig lite.
 
På banan visade jag Helge runt lite innan startsignal och red sedan programmet. Det kändes bra men det finns ju mycket i övrigt att önska. MER av allt liksom. Mer tryck i gångarterna, mer ihop, mer POWER. MEN det kan man inte få fram om inte hästen är avslappnad, och avslappnad var min plan idag. Helge var jättelugn, nästan loj på banan. Jag brukar aldrig behöva driva fram honom men det fick jag göra idag. Lite ovant sådär. Iaf så fick jag såklart inte så mycket poäng eftersom han var så lång men det gör inget. Idag var en check hur han skulle beté sig på en tävlingsplats med fokus på avslappning och ha kul. 
56.37 % fick vi och det får väl vara godkänt för min och Helges första tävling nånsin. Fokus nu ligger på avslappning i första hand, sen kunna rida ihop honom mer och få mer tryck uppåt än framåt. 
 
Domarens final words:
 
Stor och elegant häst! Behöver bli mer eftergiven och mjuk. Var nu ganska lång och lite i framvikt. Bra satsat i längningarna.
 
Snälla pappa var med och filmade och var sällskap och häst-hållare. Super att han ville följa!
Här är filmen. Eftersom mitt klippprogram är HELT värdelöst så är det lite "lalla-runt-på-banan-innan-signal" innan jag börjar med programmet så dra fram till 02,14 så börjas det.
 
OBS! Jag STÖR ihjäl mig på min hårtofs som åkt ur hårnätet. Hemskt störande.
 
 
 
 
 
 
 
Älskar dessa två knäppisar så sjukt mycket! <3
 
 
 

Vilken dag.

Heeeeerregud vilken dag.
 
Vaknade 06 trots sovmorgon.
Tvättat och grejat hemma. 
Hälsat på mormor som fått en TIA igår och var helt blåslagen, stackarn <3
Hjälpt till att flyttpacka mormors lägenhet.
Varit i stallet från 15,30-22
Började med att mocka och fixa det vanliga, sen packa grejerna inför imorgon, smörja gjorde jag faktiskt också. Träns, stövlar och sadelgjord samt putsade skydden. 
När allt var klart tog vi in hästarna och så red jag och Elin en lugn tur på Helge och Grande. Grande hostade ganska mycket och andades lite tungt så vi tog det väldigt lugnt. Dock ville jag ändå att han skulle röra på sig ifall han kunde komma igång och hosta upp ev slem etc, men det gjorde han inte. 
När vi kommit tillbaka lät han ännu värre så jag ringde veterinären. Hon var dock på ett annat ärende och eftersom Grandes tillstånd inte kändes akut så kunde hon göra klart sitt och komma senare. Medans blev jag bjuden på middag hos Lena. GULD-värt! Och sjukt gott. Buef bourginon...bieuff börgingjån...biff burgenjon. Ja, ni vet vad jag menar =) Mkt lyxigt för någon middag hann jag inte med att laga själv.
 
Mätt och belåten gick jag ut och började fläta Helge. Håller tummarna för att han inte kliar ur alltihop i natt. Knoppa gör jag imorgon samt knyter i en röd rosett i svansen. Han är ju bakskygg min lilla kruka. 
 
Grande blev bättre och veterinären lämnade en kortisonspruta i fall om han blir sämre igen. Men han måste kollas riktigt på klinik framöver för något står inte rätt till.
 
Har tröstätit lite choklad så här innan läggdags. Blev inget springa idag av förklarliga skäl. 
 
Håll en tumme för oss imorgon!
 
Nighty night

Sen sist.

Sprang 5 km tidigare idag. Det gick lätt! Det är de första 500 m typ som är värst, sen går det ganska bra. Jag har mina perioder då jag tränar en del, sen händer något, jag blir sjuk typ, och så lägger jag av i några månader, sen börjar jag igen. Den här gången har jag även börjat äta nyttigare. Har tex inte ätit chips på 5 veckor nu, vilket är någon form av storslaget rekord för min del då chips stått som min huvudsakliga föda och nationalrätt de senaste 15 åren. 
Mitt mål med träningen just nu är att jag ska få bra kondis, iaf bättre än nu, och bli starkare, framförallt i bålen. Benstyrkan är skaplig men även den kan förbättras. 
Rider man en så krävande häst som Helge krävs mer än bara ridning, det ÄR verkligen så. Man orkar inte annars. Jag har märkt skillnad varje gång jag varit inne i träningsperiod. 
Jag orkar sitta bättre på honom. Hela jag är stadigare och i mer balans och jag blir inte trött lika fort.
 
Imorgon ska jag springa en sväng igen och packa, smörja och fixa inför tävlingen. Börjar bli lite nervöst. Jag måste pränta in i skallen att det bara är en träning och att det inte gör nånting om det går åt skogen. Jag kan inte kräva att Helge ska gå lika bra på tävling som dagens träning, det är lite väl hårt. Jag blir glad om han går att rida ordentliga vägar med, att få honom avslappnad kommer nog dessvärre bli svårt . 
 
Helge fick akupunktur av My idag. Intressant ämne det där. Han visade ganska tydligt vart han inte ville ha några nålar och reagerade på vissa "punkter" när hon tröck på honom. Han blev iaf lite mer avslappnad och nöjd efter och det återstår att se om det hjälpt mot förstoppningen något. Fick även lite massage-ordinationer så det ska jag börja med. Han är ju ganska spänd i bakkärran överlag så han behöver lossas lite. 
Ett tips om man har något problem med hästen eller hunden är absolut att testa akupunktur, om inte veterinärvård behövs då förstås. 
 
Har även hunnit med att rida Grande tillsammans med Elin och Curry. Först var han stel och tråkig som ett riktigt ök. Vilket är förståeligt när han bara gått promenader och myst i hagen den här veckan. Man får liksom bara rida rakt fram, inte ha några krav och värma upp honom ordentligt innan man börjar böja och mjuka upp. Senare halvan av ridturen var han TOP NOTCH! Så grymt fin och lydig. Då är det så sjukt kul att rida honom. Man har ett lätt stöd på handen, kan ställa honom åt vilket håll man vill och han bara glider med. Härligt. Curry var inte lika medgörlig med Elin. Jättestark och pigg så på slutet fick Elin rida honom i arslet på Grande. Han sparkar inte och då fick Elin lite hjälp med bromsen på den galna ponnyn =) De är väldigt duktiga ändå på att rida en så stark häst som han är, trots att han är c-ponny.
 
Nu ska jag se klart Grand Torino (älskar Clintan, så sjukt tuff gubbe!) sen sova.
 
 

Update.

Äntligen ledig fredag! Så grymt skönt att vara ledig varannan fredag faktiskt. Love it.
 
Lite uppdatering sen sist.
 
I tisdags fick båda hästarna en 30 min promenad, precis som i måndag. Helge hade ju gått 4 dressyrträningar veckan innan så jag tyckte lite återhämtning kunde vara på sin plats. 
På onsdagen hade jag tänkt rida ut och galoppera lite i skogen men när jag ridit ett tag började Helge halka jättemkt och hade då tappat en sko *fuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuucccccck*. Fick hoppa av och vända hemåt. Hittade skon på vägen hem och lyckades efter många om och men slå på den igen. Inte lätt med en shivering-häst kan tilläggas. Ringde dock hovslagare ändå som kom igår och slog på den riktigt.
 
Jag fick ändra min plan lite och åkte därför till ridhuset igår och red. Ville inte rida ute på hårt underlag med skon som jag slagit på.
Hade gramanen igår men använde den inte alls, tyckte mest den var ivägen. Det gick iaf skapligt att rida och jag red många delar ur programmet.
Var bara jag och en till där så det var skönt. Dock blev jag inte irriterad när folk som skrittar inte håller sig innanför spåret och inte håller höger. Väldigt enkla regler som alla borde känna till och tillämpa. 
 
Åkte till Orsa även idag för genrep inför tävlingen på söndag. Ingen graman idag.
När jag gick in i ridhuset var det kaos! 3 hästar som tömkördes och två som red. 
Bra för Helge att vänja sig vid full fart som det kan vara på en framridning. Han tog det väldigt bra och brydde sig inte om nån av dem. Smygtittade lite på de små söta islänningarna bara. 
 
Skrittade fram länge och gjorde många stoora framdelsvändningar och flyttade undan rumpan rejält så han kom under sig med inner bak, det gjorde vi mycket på senaste Göran-träningen. Han var jättefin när jag började trava och orkade hålla sig lite kortare direkt utan protest. Han var följsam och väldigt lydig. Trav till halt utan stret. Böjde halsen ganska mycket på en stor volt i trav. Han följde tygeltagen bra och höll sig kvar på rätt spår utan att jag fick använda innerskänkel alltför mkt. Liiite lättare i höger varv. 
I galoppen var han inte alls så "på" som han brukar utan han väntade och orkade hålla ihop sig bra. 
 
Han var så mjuk och avslappnad att jag kunde fokusera mer på min sits och smågrejer som inte går att göra när han är "jobbig" att rida. På slutet kunde jag sitta i traven med helt stilla händer och bara finrida. Jättekul! 
 
MEN genrep ska väl gå dåligt? Hehe, jag sätter inget stort värde på hur det går på tävlingen. Det är bara träning och inget annat. Han behöver få komma ut och se saker och vänja sig vid hur det går till. Man måste börja nånstans =)
 
Nu en powernap sen ska jag ut och springa en långvända och senare kommer My som ska ge Helge akupunktur.
 
 
Klenkråkan 

Snart sommar.

Vaknade innan klockan som vanligt. Cyklade till stallet och släppte ut ponnierna och sen tog jag en promenad med mina grabbar i 30 min. Fint väder och pigga pållar. Stallet fixat och sen cykel hem igen. Den här månaden kommer göra under för min beach-form. Fattig som en kyrkråtta så det blir cykla, gå eller springa överallt förutom till jobbet på kvällskiftet och om det är för kallt på morgonen när jag går morgonskift. Klart jag kan åka bil om jag vill men jag behöver verkligen spara in nu och motion skadar ju inte. 
Skönt att få övertidslön plus lite bonus på nästa lön, det skadar ju inte heller. 
 
Ska fixa lite här hemma och sen åka mot jobbet vid 13.
 
Huj, huj
 
Random bilder.
 
 
 
 

....

Känner mig deppig och inte alls spec glad.... En vanlig känsla på söndagar när Andreas åkt till Sthlm. Det är extra jobbigt när han varit hemma på lov och man har levt "som vanligt" ett tag och haft varandra nära.
Hatar Sthlm ibland... Spec när allt skiter sig så man inte kan träffas på 3 veckor. Hur värdelöst som helst! 
 
När jag skjutsat A till tåget stack jag ut och sprang 4,2 km direkt (ja, de 200 metrarna är viktiga) och det kändes jättelätt. Skönt när det börjar märkas lite att man tränar. Sprang på 9,3 km/timme-tempo och det är mitt mål att jag ska orka milen i typ det tempot i höst, eller nåt. 
 
 
Jag är för övrigt inte så spinkig som det ser ut på bilden. Uppifrån-bilder gör att det ser ut så..
 
 
Mitt på dagen åkte vi till Orsa med Helge. A pluggade medan jag red ett riktigt bra dressyrpass. Gjorde mycket av det vi gjorde igår men idag hade jag gramanen på. Enda gången den tog var i galoppen i början då han ville skjuta ut näsan och springa. Fick således bort honom från det ganska lätt, utan tjafs och resten av passet var han väldigt fin. Kanske så fin han nånsin varit. Traven kändes riktigt bra och han var lätt att reglera både framåt och bakåt. Riktigt kul och bra pass! 
Nu får han två dagar med skritt för hand sen två pass med uteritter med mkt lydnad och på fredag ett pass i Orsa. En sista check inför tävlingen. Lördag vet jag inte än.
 
 
Har ätit kvällsmat i form av 4 kiwis..kiwisar...och ska snart duscha sen blir det nog sova. Har ingen lust att vara uppe själv ändå =( Behöver nog dessutom sömn för jag har mått lite risigt idag. Tom tagit en tablett.Det hör inte till vanligheterna. Jag anser ju mig själv vara en superwoman av sällan skådat slag som kan övervinna lite skallebank utan värktabletter men idag kände jag mig så sjukt konstig i hela kroppen så jag gav upp och tog en. Hjälpte inte spec mkt men det gjorde pizzan vi åt efter ridningen =) 
 
 

Dagens träning.

 
 
Här är filmen från dagens träning för Göran Liljestam. Har inte tränat för honom på jättelänge och aldrig på Helge.
Det gick bra. Jag fick samma direktiv som när jag rider för Nina och Annica, nämligen att han måste lära sig att korta sig och inte bara springa med stora steg. Han tycker det är jättejobbigt så jag kan inte nöta det ett helt pass men ändå ändra storleken på hans steg hela tiden. Det syns verkligen på videon att han inte är helt nöjd med att gå så pass smått som han gör och han kommer inte riktigt till avslappning. Än. Vi ska komma dit ganska snart hoppas jag bara jag rider konsekvent på samma sätt och tränar att ändra hans steg varje dag, även ute i skogen. 
En rolig grej var att jag slapp sitta i traven till en början för Göran tyckte han jättekliv såg så jobbiga ut att sitta i. WORD, kan jag säga. Sen när jag väl satt tyckte han att jag var duktig som orkade sitta så länge. Och det har jag verkligen tränat på så vore väl fan annas.
 
Det känns toppen att de tre tränare jag rider för tycker lika, det hade blivit förvirrat annars. Alla vill att jag får honom mer mellan skänkel och hand och att han ska orka bli kortare och kvickare. Ska faktiskt iväg till Orsa imorgon igen när jag har dagens träning färsk i skallen och försöka befästa det vi gjorde idag.
 
Förutom hästar (som mitt liv till största del handlar om) så har jag träffat syster och gått en timmes promenad med henne och Jackson, tagit in hästar, lagat lax och potatis medan älsklingen bakat svingoda morotskake-muffins! Mummaaaaaa..
Hästarna har fått kvällsmat och snart tar jag också kväll. Somnar i soffan vilken sekund som helst.
 
 
 
 
 

Fredag den 5 april

Äntligen fredag!
 
Efter jobbet gjorde jag lite ärenden på stan (apoteket, inte roligare än så) sen hem för lite mellanmål och somna bredvid A några minuter innan jag cyklade till stallet. Första cykelturen för i år! Wiiii det är vår! <-----rim.
 
Skrittade Helge och hade Grande som handhäst. Egentligen hade jag velat hålla mig på asfalt eftersom Helge gått i ridhus onsdag, torsdag och ska även imorgon, men med broddar känns det sådär med asfalt så det blev halva vägen grusväg, halva asfalt. Mysigt att bara ut och ta det lugnt med grabbsen. 
Bra att röra på Grande också. De skötte sig båda jättebra. Kom två skotrar och körde förbi oss och hästarna bara tittade utan att bry sig. Sånt känns bra!
 
Igår red jag ju dressyr för Annica. Det gick bra. Jag fick rida mycket på böjda spår och volter för att få honom rund och följsam. Jag ska börja plocka upp hans form mer nu och kunna böja honom mer runt innerskänkeln. Annica tyckte jag kunde rida med graman ibland för att vägleda honom lite vart han ska vara. Jag sa först att jag är emot graman överlag, har den bara om Helge vilat några dagar som "nödbroms" och eftersom han aldrig vilar nu så har jag inte använt den på väldigt länge. 
Iallafall så tyckte hon att jag skulle testa, inte för att dra ihop honom utan för att visa "här ska du vara" och på så sätt få så många bra steg som möjligt per pass, att hästen jobbar rätt så lång tid av ridpasset som det bara går. Annars tar det ju sin lilla tid att få honom dit och när han väl är på plats är passet typ slut.
Jag är lite tveksam men kan väl prova iaf. Jag vill ju helst rida honom till den formen jag önskar själv, utan hjälptyglar men jag testar några gånger får vi se hur det går och hur Helge reagerar. Får jag den effekten att han slappnar av lättare och jobbar till en bättre form lite kvickare så är väl det bra, dock har jag svårt att tro det. Ja, ja jag testar, ingen skada skedd så länge man vet hur man använder en graman rätt, dvs INTE drar ner hästen i form och när hästen går rätt ska den inte märkas alls. Värt ett försök.
 
Imorgon ska jag träna för Göran Liljestam och då ska jag dock inte använda någon graman. Får se vad han tycker om Helge, ska bli spännande. Grande gillade han iaf. Han är av lite kvadratisk och högrest typ. Helge är byggd lite annorlunda men har mycket bättre steg. 
 
 

Nytt

Hittade denna på rea häromdagen och klickade hem. Nu har jag en komplett träningsgarderob. Hade bara en sportbh förut, svart och tråkig (visserligen svindyr men den blir inte finare för det) så nu har jag en att byta med. Roligare att träna i fina kläder, precis som att det är roligare att träna hästen med matchande utrustning. Rapport om gårdagens dressyrträning kommer.

Träningstävling.

Har träningstävlat idag, LB:1-programmet.
Vi hade programträning i Orsa utformat som en riktig tävling. Man red fram själv ute, collectingring osv och så hade vi en domare som dömde och så fick vi protokoll hem oss hem. 
 
Både jag och Helge var jättespända när jag red fram och därför gick det ganska åt skogen. Eller inte direkt dåligt men inte som jag hade velat. Jag hade dåligt tålamod och han var lite för okoncentrerad på mig. 
Väl inne i ridhuset lugnade han sig och när jag red programmet var han faktiskt riktigt fin och ridbar! Jag är nöjd med hästen, hur han betedde sig och hur han var att rida. Dessutom är han otroligt lätt att ha med sig. Lastar sig själv och finner sig i allt. Kan lämna honom på stallgången utan problem och göra ordning honom själv både ute och inne.
Jag är ganska nöjd med mig själv också men önskar att jag tränat på att rida korrekta vägar i programmet mer (red ojämna serpentiner) och att jag vågat öka mer när det skulle ridas mellantrav och mellangalopp. Mellantraven är inget problem men i galoppen fegar jag lite i ökningen då jag vet hur svårt det är att göra ett bra avbrott efter. Jag är iaf nöjd med hur han var att ställa om i serpentinerna. Det har varit ett problem förut men gick bra idag.
 
Fick 58% och det får jag vara nöjd med. Trodde vi skulle få sämre poäng faktiskt. 
Fick 5:or, 6:or och 7:or. Så iaf inga 4:or  =P
 
Nu har jag två träningar kvar denna vecka. Annica imorgon och Göran Liljestam på lördag. Båda ska få hjälpa mig med hur jag ska rida ihop honom mer utan att bli hård i handen. 
 
 
Ett år gammal bild.
 
 
 
När jag kom hem från stallet hade älskling lagat supergod mat. Bara att sätta sig till bords. LYX! 
 
 
 
 
 

1 april.

Soligt. Idag igen! Älskar våren. Eller älskar alla årstider de dagar det är sol. Hösten är nog snudd på bäst, iaf när det gäller att rida. Frisk, lite kylig luft, inte så mkt insekter, soligt, mjukt i marken. Underbart. 
Det har varit jättefint väder över påsk, både här och i Bollnäs. Har en miljon fräknar i ansiktet och har fått ett piggare uttryck som man får med lite färg i fejan. Vinterblekt ansikte är ett minne blott. 
 
Dagens solning av nos har skett på hästryggen och på en brygga vid sjön.
Jag och Helge fick sällskap av Grande och Madde på våran galopptur i skogen (plogad väg, själva skogen går inte att rida i än). Hästarna var pigga, Madde red Grande jättebra och solen sken hejvilt. Galopperade mycket i olika tempon och Helge skötte sig bra. Ett litet skutt mot en bil vi galopperade förbi bara. Han är fortfarande lite bakskygg den lilla krukan (och bilen stod parkerad och typ 5 m ifrån oss så den var inte inom sparkavstånd). Tycker faktiskt de kan lära sig att kunna fortsätta galoppera no mather what, man behöver inte sakta av när det kommer något att titta på utan fortsätta och låtsas som ingenting. 
 
Kom åt Helge riktigt bra på slutet då vi galopperade kort och lite samlat. När jag gör det kommer bra avsaktningar av sig själva (ahaaaaaa...det är där det sitter liksom). Så nu vet jag vad jag ska träna på de sista två veckorna innan tävlingsdebuten.
 
Apropå träna så har jag tränat även idag. Lite styrka på en brygga vid sjön inte alls långt hemifrån (hur lyxigt?!). Andreas låg först och gav mig order på olika övningar jag skulle göra men sen joinade han också. Måste träna varje dag resten av mitt liv nu för den träningsvärken jag kommer få om jag vilar en dag....den kommer vara obeskrivlig.
Apropå träna igen så är det meningen att det ska vara Nina-träning imorgon, programträning på onsdag och Annica-träning på torsdag. Dock hade Nina tappat rösten så får se hur det blir imorgon. På onsdag blir det som en riktig tävling med domare och allt. Lena som jag har hästarna hos ska dömma. Spännande. 
 
Annars så har vi tvättat min bil idag (nej det är inget aprilskämt, den är ren!). Så galet nödvändigt. Tråkigt att tvätta på våren bara då den kommer så lika jävlig ut om en vecka igen. 
Så har vi handlat lite och ätit supergod ceasarsallad. Jag har även tagit en promenad till stallet för att ta in hästarna, sen tillbaka igen. Skönt att de kan vara ute så länge nu. De gick in strax innan 19. 
 
Lite kvällsmat sen jävlaranamma ska det sovas. Upp 04,45 imorgon. 
 
Heppårä!
 
 
Gillar verkligen den här bilden på 3 nordishingstar jag tof i Böle för några år sedan.

 

 
RSS 2.0