Ändrar mig lite.

Innan jag skriver något annat MÅSTE jag hylla en helt fantastisk grej som jag upptäckte alldeles nyss. DET FINNS OST MED ÅTERFÖRSLUTNINGSBAR PLAST! Hur underbart?! Ni hör ju, det är ju fasen genialiskt. Ja jag säger då det, vad dom hittar på. Tänk alla gånger man fått ångest över att behöva plocka fram en plastpåse att häva ner osten i. Nu slipper man. Jag blev genuint glad! På riktigt. Ett av dagens två happy moments.
 
Det andra är att jag fick till en bra ridtur på Helge idag. I. SKOGEN. Ja, det är ungefär lika stor sannolikhet som att jag vaskar Dompa på krogen (ingen vacker syn va, om ni tänker er det senariot). Hur som helst så hade jag bestämt mig att behandla Helgehästen som en 3-åring med svår uppväxt (bara lugna honom och mjäka med liksom) och det fungerade ganska bra. Skrittade länge och väl. Så fort han blev spänd ställde jag honom åt något håll och försökte hålla fokus på mig. Travade några steg. Började om från skritt så fort han blev spänd och så fortsatte jag vilket, som sagt, resulterade i en lugn och tillfreds häst. Iaf tills han blev spänd nästa gång och då var det bara att börja om. Jag har kört med "gå framåt ditt nöt det är en jävla stubbe" men det har resulterat i att han blivit sju resor värre efter. Så mana på - not very god. Antar att jag får försöka ha tålamod med honom. Jag gillar inte att vara mjäkig med hästar men nu vet jag inte vad jag ska hitta på så jag lär väl vara det då. Knasiga knäppskalle =)
 
 
 
 
 
Igår tömkörde jag båda och Helge var superfin och lugn. Grande var lite mer stirrig och stel men fin efter en stund.
 
Ikväll blir det lugnt. Ska hämta A på tåget sen sova eftersom jag ska jobba imorgon. Frivilligt. Need the money så att säga. 
 
Plugga eller somna på soffan. Svårt val. 
 
 
 

But first...

...let me take a selfie.



Sälen och jag med häst.





I helgen och idag.

Red ett ganska bra dressyrpass idag på Helge. Avslappnad och lydig som tusan.

Helgen osv.

I helgen var jag i Sälen med FINASTE tjejerna och BÄSTA killarna. Vi hade det UNDERBART med BÄSTA solen, FINASTE stugan, badade på BÄSTA Experium, var ut på krogen och med BÄSTA folket, lyssnade på BÄSTA musiken, grillade med BÄSTA sällskapet osv.
Hade det som vilken facebook-status som helst med andra ord. Helt underbart bra. Hade vi åkt snowboard hade det hela varit fulländat, för snö fanns det (JAG SAKNAR DET) (snowboard alltså, inte snön). 
Tom krogen var som sagt bra. Men då hade jag laddat danshumöret sen juldagen så det var väl på tiden. Solen har knappt gått i moln en sekund och vi hade stekt både i en pool och på solstolar bredvid en grill. Nice. Mkt nice. 
Sömnen har det dock varit lite sisådär med. Man får väl räkna med det så ski-rocken men jag blir ändå lite förbannad in the moment så att säga. 
 
Idag har jag varit ledig så då passade jag på att åka 100 mil till Borlänge för att vara med på hästkliniken där. Mkt intressant. Jag lär bli veterinär. Det verkar....kanske inte kul för det är ju sjuka djur man jobbar med, mer intressant och...värt, liksom. Plus att jag MÅSTE tjäna mer pengar än jag gör nu om det här med hästarna ska hålla. Hur F.A.N har folk råd?! Antar att en del inte är lika petiga som jag och ringer ut veterinären i tid och otid men vad ska man göra då? Strunta i det och hoppas det går över av sig själv? Stå där med skägget i brevlådan när det är för sent? Nej, då kan man köpa en moped eller nåt. 
 
Men jag kan ju redan nu lämna ett meddelande till ev förfrågningar om medverkande på aktiviteter som kostar pengar. NEJ, jag har inte råd. Jag ska vara hemma och äta hästmat för det finns det iaf i överflöd. Som sig bör. Man lär ju utfodra de små liven även om det betyder att jag själv får leva på vatten och luft =) 
Vet inte hur jag skulle klara mig utan mina föräldrar. Har ingen aning. Råna banker och sälja droger kanske. Eller tigga. Gifta mig med en oljeshejk. Skaffa ett till jobb. Lutar åt det sistnämnda. Någon som har ett till mig? Jag är en hejare på att backa med släp och steka bacon. Jag kan diska också men bara under pistolhot. 
Call me maby!
 
Nej nu ska jag lägga mig i sängen och deppa över min ekonomi lite innan jag somnar av blotta förskräckelsen och vaknar med lampan tänd sen lite senare. 

Kylig promenad.

Idag var det friskt ute, men det är bra. Då kanske några äckliga flugor osv försvinner. Gick 50 min med hästarna i skogen. Tänkte gå åt ett håll först men mötte en jättestor älg (MYCKET större än hästarna) så då vände vi och tog en annan väg. Ville inte riskera att den åt upp oss allihop.
Nu går hästarna i sommarhagen och betar medan jag har gjort lite styrkeövningar.
Sista kvällen för veckan sen bär det av till Sälen imorgon :)



B

Idag fick jag senaste provresultatet. Ett B, vilket jag får vara nöjd med. Synd att jag inte hade ett rätt till bara. Ännu ett A hade suttit fint. Nu har jag ett d, ett c, två b och ett a.



Bra ridning!



Har nyss ridit kanske det bästa passet någonsin på Helge. Inget svårt eller komplicerat, bara avslappnat, mjukt och roligt! Höll till på en äng och han var fin från första stund.
Gjorde halter, övergångar och tempoväxlingar i skritt och trav. Det kändes riktigt bra och han var väldigt lydig och samarbetsvillig.

Jag måste faktiskt börja rida mer dressyr på bana. Även om jag tycker det är roligare att rida dressyr i skogen så måste jag prioritera det pass som ger flest avslappnade steg och det är på bana/äng. Det viktigaste är att få honom starkare och förbättra hans överlinje. Och det är ju faktiskt kul att rida oavsett vart man är :)

Humor.



Ni två.

Er älskar jag mer än livet självt.



Påsken är över.

Men den har varit så bra så jag är inte så ledsen över det :)

Skjutsade A till bussen i morse sen har jag varit mycket i stallet, hos mamma och pappa, ridit och plaskat i Musi med Martina och joggat 4,5 km. Det sistnämnda gick riktigt bra! Ridningen gick väl skapligt. Spänd Helge bara. Önskar han var i toppkondition nu direkt så det gick att rida ur honom lite fjanteri.





Trav och trettio.

Har haft en perfekt påsk.
Fint väder, umgåts med familjen, pojkvän och vänner till familjen, ridit några bra pass både själv och med sällskap, solat nosen, varit på 30-årsfest, motionerat och pluggat. 
 
I förrgår red jag och Martina hem till mamma och pappa och tiggde lite vätska och godis =) Blev ganska lugnt för hästarna och Helge höll sig lugn och fin. 
Igår red jag dressyr och det kändes riktigt bra! Helges trav är så vägvinnande och härlig när man får till det. Önskar ni alla fick känna den känslan.
  
 
 
Idag har jag ju gått med dem i skogen och imorgon kommer Martina och rider med mig igen. 
 
Var på Emmas 30-årsfest tidigare och åt alldeles för mycket god mat. Trevligt att träffa lite folk. Sen var det dock dags att kvälla hästarna så då åkte vi hemåt och tog en tidig kväll. Kan vara skönt imorgon när klockan ringer om inte annat.
 
 

Morgonpromenad.



Älskar verkligen våren! Och våran skog. Det är så underbart att vägarna är framme och man kan komma ut i skogen. Härligt!

Har just gått en timme med hästarna och stallet är klart. Ska äta lunch med hela familjen sen och ikväll blir det 30års-fest hos Emma.

Håller med.



Dressyrpass.

Vilken härlig dag det har varit idag. Tog ut hästarna tidigt och det var redan då strålande sol. Fixade stallet innan jag red ett lätt dressyrpass på Helge på en äng.

Ställer inte några krav just utan det är mest rakt fram i olika tempon som gäller. Lite övergångar och så. Han kändes avslappnad och trevlig så det var kul.



Ordbajseri.

Mätt, nyduschad och sitter i soffan i onepiece. Har tittat lite på ett gammalt nationellt prov för matte b nyss. Såg riktigt svårt ut. Känns sådäääär. Måste ligga i och plugga duktigt några veckor nu så jag klarar det. Har dessutom sökt matte 3c idag (JA 3C! Den svåraste av matte 3:orna. Gah. Motsvarar matte C som det hette på min tid). Och kemi 1. 
Vatten över huvudet much? Eh JAPP! Det tror jag. Men man måste våga för att vinna. Jag förlorar inget på att testa iaf. Tid, möjligen, men det är det väl värt. Den här påsken blir det med andra ord en hel del plugg för både min och Andreas del. Nu spelar betyget i den här kursen visserligen ingen större roll så länge det är godkänt (tänkte komma in på utbildning via högskoleprov) men jag behöver plugga mycket för att klara det öht. 
Var alltså hos studievägledaren idag och pratade igenom detta. Blir tufft att både jobba heltid och plugga två kurser på ett halvår när man dessutom har två tidskrävande hästar att hinna med också (glömde visst nämna det för henne, oups). 
 
Apropå hästarna så vilade Grande idag (motionerade sig själv i hagen) och Helge tömkörde jag runt gården i skritt. Imorgon vilar båda för då ska jag hämta hö och åka förbi och titta på hopptävling i Orsa på vägen hem därifrån. Kanske tar en promenad med Grande om det inte blir för sent. 
 
Haha, INGEN kan ju vara intresserad av den här skiten jag skriver så därmed säger jag godnatt!
 
 
Snart sommar!
 

Sinnessjukt.

Äntligen! Äntligen får du se dagens ljus (okej, skenet av en smutsig, trött och svag lampa men ändå). Du känner dig levande, redo för vad livet har att erbjuda! Du är pigg och...plötsligt plockas du upp, hårt och brutalt. Nånting håller din sköra kropp, vänder runt dig och du blir förstås jätterädd. Vad är det som händer?
Än så länge är du lyckligt ovetande över att du just nu, bara har 50% chans att överleva dagen. Har du otur kommer du att dödas inom en snar framtid. Väldigt snar. Har du gjort något för att förtjäna detta? Nej, Hur skulle du hunnit med det? Du är ju bara någon minut gammal. Du har inte gjort något fel. Det är bara någon som bestämt att om du är av manligt kön så är du överflödig och behövs inte i produktionen. Du tjänar inte in några pengar. Du är inte värd nånting. Du föddes som tupp. Därför ska du dö. Och det gör du. Och många med dig. Varje dag.

Nu kanske ni tänker "tur att vi bor i Sverige där sånt här inte händer", men det är precis det det gör. VARJE dag. Små kycklingar dödas hela tiden för att de inte kan lägga ägg. De föds, könsbestäms och dödas om de är tuppar. Helt sjukt!
Tycker alla som kan ska köpa ägg av någon granne i byn osv och om man nödvändigtvis måste köpa i affären så köp ekologiska! Det är det minsta man kan göra.

Nej.



Klapp på axeln.

Vet ni, vet ni, vet ni?! 
Jag har varit ute och sprungit. Hale to the lujah.  Det gick bra förutom att ett knä protesterade stort. Sprang ändå och hoppas det gått över tills imorgon. Det är riktigt bra att jag anmälde mig till Vasastafetten alltså. Jag känner mig tvingad att springa och det är typ det som krävs. Pistolhot eller prestationsångest. 
Några km avverkade iaf. Kaaaanske med en liten paus vid sjön för att instagramma. Mkt viktigt. Det är ju så förbannat fint häromkring så det måste förstås förevigas så man får bli avundsjuk. susannakans på insta för övrigt för den som är nyfiken. 
 
Jag och Martina red ut hästarna i skogen idag och Helge var ganska lugn faktiskt. Han flög dock och gjorde nån form av hoppspark mot en myrstack som gav honom onda ögat och jag satt löst någon sekund men höll mig kvar. Galning. 600kg häst vs 0,0006 gram myra. Jo men det känns logiskt att det är hästen som blir livrädd. 
Annars var han ganska fin. Lite spänd men jag vet inte vad jag ska göra åt det. Kanske försöka rida ur honom all energi men det går ju inte i dagsläget. Jag blir inte arg på honom, jag bara ignorerar när han blir rädd men det spelar ingen roll. Han slappnar inte av ändå. Får nog köpa skygglappar och stoppa bomull i öronen på krukan =)
 
Ja, ja det är hur som helst jättekul att rida med Martina. Vi pratar oavbrutet så vi har knappt tid att trava och galoppera hehe. Hon tog ett litet skutt på Grande idag över en liten stock. Överlycklig Grande som får vara med ut och röra sig lite oftare nu. Sjukt kul! 
 
Idag har jag gjort det där matteprovet. Geometri. Egentligen ganska lätt men jag kan nog ha lyckats krångla till det ändå. Ska börja plugga till nationella idag. Imorrn. 
HERREGUD det är ju Ryttareliten idag. Inte kan man sitta med huvudet i matteboken då inte. Nån måtta får det väl vara. Nej nu ska vi se när Lisen och Peders ungar skumpar runt på nån stackars ponny, Daniel skälla ut någon oduglig hästskötare och för att inte tala om Charlottes ticks hon gör med munnen när hon ska tävla. Älskar det programmet! Det måste ju allt hästfolk göra. Så tråkigt att det är sista avsnittet nu.
EVA HAMILTON! Innan du slutar så får du banne mig fixa det här! Jag och 100 000 hästtjejer med mig kräver det. 
 
Nu; MAT. Är det förresten bara jag som kokar potatis och steker den direkt efter? Mkt godare ju. 
 
 
 
 

Fortsätter utforska.

Och då är det veterinäryrket jag menar. 
Om ca två veckor ska jag vara med Nino på kliniken i Borlänge och så ska jag vara med distriktsveterinärerna någon dag till. Får se om jag kanske kan hänga med Ingela och Björn i Rättvik också. Ju fler ställen man besöker desto bättre. Kanske rentav ska hälsa på syster och vara på Ultuna, vem vet. Det vore intressant om något! Jag är ju ledig måndagar och fredagar då och då så helt omöjligt vore det nog inte =) 
 
Apropå detta så har jag pluggat klart matten för idag och känner mig skapligt redo för provet imorgon. Lite nervös dock, men det ska man väl vara. Sen ska det råpluggas inför nationella. Råplugga i min mening är typ plugga en timme två dagar i rad eller nåt. Är inget fan av att plugga. Känns som jag valt ett bra ev framtida yrke då right? 
 
 
Jag har många duktiga (superduperöverduktiga) veterinärer att tacka för min ståtliga Herr Grå bla.

Mys!

Har gått en promenad med hästarna i skogen en timme idag. Så underbart med sol, fågelkvitter och så våra perfekta ridvägar förstås. Vi är verkligen otroligt bortskämda här. Såhär bra vägar hittar du ingen annanstans :)

Här får ni ett smakprov.





















Dressyr.



Efter gårdagens ridning på sprattelhäst så bestämde jag mig för att åka till ridhus idag och få lite ordning på honom. Ibland hjälper det inte att låta honom springa av sig lite utan det krävs 4 väggar och total koncentration och disciplin. Om vi ska komma någonvart måste han slappna av och använda sina muskler rätt, vilket han inte gör när han är så där galet laddad. Borde egentligen åka iväg oftare men det är ju roligare att rida ut :)

Det gick skapligt idag iaf. Han behövde bli väckt några gånger när han inte bjöd fram till bettet utan stretade emot. Lika i övergången från trav till skritt där jag vill ha en aktiv skritt direkt vi saktat av.
Jag har iaf slutat lägga fram handen när jag "stövlar" till honom. Nu måste han gå fram till det stöd jag erbjuder och det har han ibland svårt att acceptera. Det går dock framåt, sakta men säkert.

Vi var fast lite i vänstersidan idag och han sköt ut baken åt vänster en del, det har jag känt lite igår och förrgår med. Red innanför spåret och flyttade in höger bog samtidigt som jag höll kvar vänster bak på plats och fick honom rakare och lättare på vänster. Kan ju inte ta hjälp av volter än tyvärr, det hade nog underlättat lite.

Galoppfattningarna från skritt var super som vanligt och övergångarna till trav helt okej.

Jag är nöjd med passet. Vi blir bättre och bättre.



Blir arg.

Läste på facebook tidigare idag om en tjej vars häst varit svullen i ett bakben en länge tid och även var halt. Vad kunde man göra åt det frågade hon. Det skrämmer mig att sånna här människor ens får ha häst. Man åker till veterinären såklart! Man tar reda på varför hästen har ont och utgår från svaren man får hur man vill gå vidare. Så går det när små fjortisar "köper"/övertar travare som inte duger till trav längre. Hästen är billig i inköp men man har inte råd med ordentlig skoning och veterinärvård. Blir så förbannad! Nej hon hade minsann inte råd att åka till veterinären.
 
Man borde göra en kreditkoll på varje person som vill ta hand om en häst. Man har ett stort ansvar när man skaffar häst, och djur öht. Det ÄR dyrt, och har man inga pengar själv eller kanske föräldrar som kan stötta en så kan man väl bli medryttare istället. Det finns ju hur många hästar som helst som behöver komma ut röra sig mer. 
PUCKON! Arbetslösa tröttmössor på socialbidrag som tror det är gratis att mata ett djur på 600kg och att man tejpar på ett plåster om den blir halt. Grattis. Bott under en sten much? 
 
 
 
 

Lördag.

Var ute och red i skogen med Martina idag. Pigga hästar! Helge hade ätit raketbränsle och var överladdad totalt. Kanske får dra ned lite på kraftfodret på honom om det fortsätter för det går knappt att rida när han är så otroligt laddad. Red ju ändå igår så han borde lugnat sig idag tycker jag. Han är inte dum dock, bara glad och pigg :)



"Veterinärs-assistent".

Har skrapat bort skiten under naglarna och tagit en lång dusch efter en heldag med koskit, blod och ridning av överladdad häst. 
 
När jag tagit ut hästarna i morse åkte jag till veterinärstationen här i Mora, Distriktsveterinärerna. Mötte upp Anna som jag är bekant med och var med henne hela dagen. Först inne på stationen där vi tog bort drän på en katt (trodde den skulle äta upp mig men den var jättesnäll, brydde sig knappt alls), plockade stygn på en hund som haft ett gigantiskt sår som inte ville läka efter en operation. Sen kom det in en shih-tzu. Herregud vad lik den var våran Lufsen. Extremt söt (såklart) och jätteglad! Den var ingen fara med den och matte kunde åka hem lättad. Det finns fler överbeskyddande djurägare där ute hehe. 
 
Vi packade bilen och åkte och tittade på två kor som hade juverinflammation. Blev lite förvånad över hur snälla kor är. De finner sig i det mesta och är inte sånna "dramaqueens" som hästar kan vara =) De är också väldigt tåliga. Och söta. 
Efter lite lunch (är glad att jag hade fisk i matlådan) så åkte vi till en annan bondgård och amputerade en skadad svans på en ko. Var lite nervös över det besöket men det gick väldigt bra. Det var kanske lite när hon började öppna huden med skalpellen som jag tyckte det var obehagligt men det gick över ganska snabbt. Tittade och assisterade hela tiden men tittade bort när hon kapade själva kotan i svansen. Det hördes liksom vad som hände ändå. Vill väl inte svimma på första besöket liksom. Inte för att jag tror att jag hade gjort det men ändå. Kon hade fått epidural och stod bara och åt duktigt. Helt lugn. Haha jag som är van hästar blev som sagt förvånad över deras tålamod och förmåga att bara vara. 
 
Det var första dagen och jag är inte avskräckt alls. Lite äckelmagad är jag absolut men idag var det ingen fara. Nästa gång hoppas jag jag får följa när en häst ska behandlas. Det är ju trotsallt hästar jag vill jobba med i framtiden, om jag pluggar till veterinär. Möjligen hundar och katter också. Och korna var ju hemskt roliga och söta de med. En dröm vore ju att öppna en egen klinik på den gigantiska hästgården jag jag vill ha hehe. Drömma kan man ju iaf.
 
Får se när nästa gång blir. Det var iaf riktigt kul!
 
 
När det gäller hästskador har jag ju sett en del om man säger så.
 
 
Hämtade upp A vid tåget när jag var klar för dagen och sen red jag Helge en tur i skogen. 
Han har vilat tre dagar, eller promenerat två av dem men det är ju typ vila, så han var PIGG! Han var lite all over the place och var väldigt överambitiös och försökte göra allt han kunde redan innan jag bett om det. Sötnosen. Han var lite stretig och stark så jag fick göra en del övergångar men han var så laddad så det blev aldrig riktigt någon ordning. Dock mycket bättre på slutet. Galoppfattningarna är iaf top notch. Vi har inte tappat så himla mycket sen september ändå. Det känns bra! 
 
Imorgon ska jag och Martina ut och rida. Så kul med sällskap som både är trevlig och kan rida. Hon har jobbat med hopphästar på Irland förut.
Men först!: SOVMORGON! Det var tre veckor sen sist. 
 
 
 

När jag blir stor.

Jag är lite ambivalent och har svårt att välja när det gäller vad jag vill bli när jag blir "stor".  
Jag kommer på något som jag vill göra/plugga till, sen ändrar jag mig och kommer på något nytt. Så har det pågått i flera år och jag har ju ändå haft hästarna och de kommer före plugg, har ju inte råd att plugga med två hästar.
Jag har inte haft jättehöga ambitioner, jag har tänkt att ett jobb som är okej (som det jag har) och så har jag en rolig fritid istället. 
Det är bara det att jag är SÅ trött på att ha lite pengar hela tiden. Två hästar som ska skos, ha mat, tak över huvudet, försäkringar och såklart alla veterinärkostnader, plus min bil med stark motor (drar mycket bensin) och betala hyran på lägenheten själv när A pluggar i Sthlm, det blir dyrt. Jävligt dyrt. Mycket dyrare än jag trodde när jag köpte häst nr 2. Nu vet jag men jag tänker förstås inte göra mig av med någon av dem. Jag säljer allt jag äger (förutom just hästarna) och flyttar in under en sten innan det skulle hända (stort tack till mina föräldrar som hjälper mig när det krisar). Jag är helt enkelt less på att vara "fattig". 
 
Nu drev jag iväg från själva ämnet men pga detta med att leva på gränsen vad gäller ekonomin så bestämde jag mig för att plugga till något där jag tjänar mer pengar. Jag vill kunna betala tillbaka mamma och pappa och känna att om bilen går sönder så har jag råd att fixa den utan att låna pengar. Funderade först på ekonom osv, lite "lättare" utbildningar som jag inte behövde plugga så hårt innan för att komma in på. Sen tänkte jag om.
 
Veterinär har väl alltid lockat mig men jag har aldrig tänkt på allvar att jag skulle bli det. Tänkt att jag inte kan/orkar plugga så mycket som krävs för att komma in osv. MEN, nu har jag fått för mig att jag vill bli det. Har några kurser att plugga först sen göra så många högskoleprov som krävs. Jag kanske ändå inte kommer in men som det känns NU (som sagt, jag har svårt att bestämma mig) så kör jag på och läser de kurser som krävs så får vi se om jag hamnar på Mc Donalds i slutändan ändå =) 
 
Imorgon är jag ledig men ska följa en veterinär här i Mora ut på fältet för att få en liten inblick i hur deras jobb är. Nu vill jag inte bli distriktare i första hand utan jobba på hästklinik men det är nog så lärorikt ändå. Vi (hon) ska tydligen amputera svansen på en ko. Det låter ju som en bra dag att följa med på hehe. Usch. Sånt lär man tåla dock om man ska jobba som veterinär. Kanske blir jag avskräckt efter morgondagen haha.
 
 
Jag skulle tjäna massor av pengar på mig själv iaf =)
 
 

Morgonpromenad.

Tog en morgonpromenad med hästarna i morse. Skönt att röra sig själv samtidigt som hästarna får röra sig också. 
 
 
 
 
 

Nosifnos!




Har inte gjort mycket mer än jobba idag. Varit på möte och hämtat min hjälm typ. Förutom hästarna då.
Näst sista kvällen! Jag och mina robotar jobbar på. Längtar SÅ till helgen.

Mer än nöjd faktiskt.

Såhär nöjd!



Julafton.

Idag kom nya hjälmen!



Satt jättebra och var lätt och skön på huvudet. Nöjd!

Matte.

Sista provet innan nationella blir nästa vecka. Sen är jag klar med den här kursen. I sommar och fram till jul väntar matte c (3) och kemi a. Nästa vår kemi b och fysik a. Sommaren och till jul matte d och sommaren fram till nästa sommar fysik b. Sounds like a plan!  
 
Håller på med geometri nu. 
 
 
 

Måndag, fast tisdag.

Klockan var 06,55 när jag trampade iväg mot stallet på min vit-blå kärring-honda i morse. I regnet. Det var sånt där tätt och tunt regn som man knappt blir blöt av dock. 
Gick 45 min i skogen med hästarna, fixade stallet och cyklade hem igen. 
 
Sitter i soffan och fryser så jag nästan skakar. Tänk om man hade fjärrvärme så man kunde duscha LÄNGE och bli genomvarm. Vi har varmvattenberedare och visst kan man duscha ett bra tag, men när man är frussen är det skönt att duscha tills man ser ut som ett russin. 
 
Ska försöka få något gjort i matteboken och äta lunch innan det är dags för kvällsjobb. Skönt att bara jobba tre dagar den här veckan! 
 
 
 
Mina fina djur <3

Produktiv.

Nej, jag måste ringa chefen och säga att jag inte har tid att jobba, för så produktiv som jag har varit idag har jag inte tid att vara när jag jobbar, av någon konstig anledning. 
 
Har fixat stallet på morgonen (cyklade dessutom dit i spöregn kl 7 på morgonen, bara en sån sak), handlat mat (använder en sån platsgrej till kundvagnen, HUR vuxet?!) och betfor, kollat mina vinterdäck på däckfirman (de håller en vinter till. YES! Sjukt tråkig utgift med däck), tankat, lagat mat, pluggat en massa, ridit Helge, varit ute och sprungit och tagit in hästarna. Otroligt skönt att vara ledig en måndag måste jag säga. 
 
Det kunde gärna bli till en vana det här med att vara ledig. Jag gillar´t!
Imorgon är det dock kvällsskift som vanligt. 
 
Ridningen gick riktigt bra idag. I början i skogen och genom byn var Helge lite spänd. Mesproppen. Har märkt att ju fortare vi galopperar desto svårare är det för honom att stanna om han bli rädd. Går det fortare så hoppar han bara åt sidan sen fortsätter framåt, och det är ju en fördel hehe. Därför kommer vi fräsa på i full fart genom skogen i fortsättningen =) Fast så farlig är han inte. Hoppade till en gång idag bara för nån skräckinjagande snöfläck men that´s it.
Gjorde många halter och övergångar samt tempoväxlingar och han var så fin och lydig! Det finns stort register i hans trav som jag ska utforska och "hitta rätt" i. Just nu är någon form av mellantrav lättast att hitta en bra takt och form i, sen ökad och sist kort. Vi jobbar på och gör framsteg nästan varje gång. Ibland blir det bakslag men så är det med hästar, och allt annat med för den delen. 
Galoppen sätter jag inte krav just alls i än. Att han inte ska streta utan bara galoppera på utan krusiduller. 
Skritten är lite...hm...ja. Den är antingen trippig för att han vill trava eller spänd för att han är spänd. På slutet skrittar han jättebra, genom hela kroppen och är väldigt rund och fin, meeeen i början är det inget värt att visa upp direkt. Tror det ger sig med mer träning och när han får röra sig mer. Helge är en häst som behöver få ur sig lite energi innan han kan/vill koncentrera sig på mig ordentligt. Jag gillar dock energi så det gör mig inget. Det går ju bättre och bättre iaf, han börjar använda energin på rätt sätt mer och mer. 
 
Apropå energi så var det riktigt lätt att jogga idag! Sprang visserligen bara 3 km i 8km/h-tempo men det kändes mycket lättare än sist. Jag vill börja lugnt och fint så jag inte tröttnar. Är glad att jag anmälde mig till Vasastafetten så jag känner mig tvingad att sticka ut och springa. Man behöver en spark i arslet ibland! 
 
Lite kvällsmat en dusch, något mer mattetal sen ska jag sova. Har alla antecknat duktigt? Bra.
Hej.
 
 
 
Det var helt klart något som jagade mig idag. Bada-i-vassen-2014-monstret. 
 

Nytt träns!

 
 
Jag har ju letat lite lätt efter ett nytt träns den sista tiden. Har testat ett från perfect sit of Sweden och Helge trivdes med det men jag tyckte inte det var värt det priset. Kvalitén är sådär och vidare snygga är de ju inte. Jag ville alltså inte betala nästan 2000:- för något som inte var 100%.
Satt och kikade på nätet och hittade detta istället. Jättebra kvalitet, väldigt mjukt, två breda nosgrimmor (en svart och en svart med vitt foder), fint pannband och väldigt fina släta lädertyglar. Hakar på allt. Det fanns dessutom i närheten av Andreas lägenhet i sthlm så han mötte upp och köpte det åt mig så slapp jag frakt också :) Perfekt! 
Jag gillar även att köpa begagnat. Det känns bra för miljö-samvetet och såklart för plånboken. Alltså dessa tyglar! Har aldrig haft ett par så mjuka och sköna tyglar i mina händer. Är så nöjd och framförallt har Helge börjat gapa efter bettet igen och inte hålla ihop munnen som han gjort ett tag förut. Har ju nackplattan på också även om det är ett mjukt träns. 
 
Fint va? :) 
 
 
 

Jobb-helg.

Äntligen är helgen slut. 
Den meningen har jag nog aldrig skrivit förr. Fast det enda som är bra med att den är slut är att jag är ledig imorgon (jobbat igår och idag). Det dåliga är ju att A åkt till Sthlm igen. Lika tråkigt varje gång =( Kommer aldrig vänja mig att han åker. Snart sommar dock! Då träffas vi mycket mer. 
 
När jag släppt honom vid tåget tog jag en promenad med hästarna i skogen så de fick röra sig lite.
Bjöd in mig själv på kvällsmat hos mamma och pappa efter det och nu är jag hemma igen och borde verkligen plugga.  
MEN, jag gör det imorgon. Jag börjar på måndag, som det så fint heter.
 
 
 
Bilden har ingenting med nånting att göra. Det är bara jag. På en klättervägg. 
God natt.
 
 

Good ´n´ bad.

Dagens började dåligt. Mellan 05,30-13,30 för då jobbade jag. Vårat nya schema har börjat och då jobbar vi var fjärde helg. BLÄK. Vill INTE jobba helg men det ger ju lite mer i lön så det är bara att göra det ändå. Det gick iaf bra att jobba. Slapp stressa. 
 
Andra halvan var super!
Martina, min hovslagare, följde med mig och red ut hästarna i skogen. Så himla kul med sällskap. Hästarna var pigga och glada (Helge var lite för glad och bockade lite lätt), vi var glada och det fanns säkert nån mer i skogen som också var jävligt glad. Fåglarna låter ju onekligen helt överlyckliga 24/7 t ex.
 
Tog det ganska lugnt då ingen av hästarna är i någon toppkondis atm men vi red i alla gångarter. Ingen direkt ordning på Helge. Han vilade igår och hade inte tid med mig idag. Han ville mest trava med stora steg ofta och helst rulla över i galopp medan matte helst ville ha ordning och reda. Idag vann han. Men det var bara för att vi hade sällskap. Annars hade jag gjort en massa (MASSA) övergångar och halter. Det får vi göra några dagar framöver istället. 
 
Väl hemma hade A gjort en jättegod bär-paj som vi åt med vaniljglass. Han kan baka minsann! 
 
Jag jobbar imorgon också så det är väl dags att sova snart. Ska bli skönt när den här jobbhelgen är över! 
 
 
 
 

Det här duger inte.

Som den tjuriga jäkel och vän av ordning jag är så tolererar jag ICKE sånna dumheter som att företag man beställt saker ifrån tar lång tid på sig samt inte svarar varken i telefonen eller på mail när man frågar om de skickat varan eller inte. Tycker inte det är speciellt höga krav att ställa. F*ck off säger jag då och beställer varan (ny hjälm) på annat ställe. Hmpf! Inte för att det drabbar dem att EN kund ber dem dra åt helvete men ändå. Jag tycker att jobbar man med service, GER MAN SERVICE annars kan man göra något annat. Jobba i en gruva eller nåt. Är väldigt principfast när det gäller sånt. Det och tider. 
Hur som helst så beställde jag nya hjälmen vid 9 imorse och några timmar senare var den skickad. Så ja. DET är bra service. 
Nu blev det en snyggare hjälm dessutom. 
 
 
 
 
 
Först när dessa hjälma kom tyckte jag de var skitfula och att jag aldrig nånsin skulle sätta på mig någon. Meeeen man är väl kappvändare =) Hehe, nej men när man vant sig tycker jag ändå den är snygg. Sen har ju Charlotte H-B en liknande. Det måste betyda att jag också får massa dyra hästar av hennes pappa om jag har liknande hjälm. 

Idag igen.

Jag sitter och tittar på korkade människor i Lyxfällan. Försöker bli "inspirerad" att hålla i pengarna lite bättre så jag inte hamnar där i tv-rutan jag med.
Nej, så jävla dum är jag inte. Man blir alldeles förfärad hur folk håller på. Köper ALLT på kredit och räkningarna läggs på hög. Förhoppningsvis försvinner väl högen av sig själv efter tillräckligt lång tid. Eller?
Det finns så många puckon. Det gör mig arg.
 
Ja, ja.
 
Efter jobbet idag fixade jag stallet och gick 6,2 km (för att vara exakt) med båda hästarna. Fick släpa en och bromsa en i vanlig ordning. Sen såg Grande några livsfarliga, hästätande tranor i en kohage och då skulle det plötsligt gås väldigt fort hem. Så pass att jag och Helge nästan hamnade efter. 
En mysig promenad så länge hästarna gick med skapligt lika tempo, inte bet varandra eller gick på varandra eller mig när de såg något "farligt". Vi var ute i 1,2 timme med några småstopp när Helge skulle slicka på is och Grande skulle tugga tall. 
 
Ikväll ska jag lägga mig tidigt.
Det intalar jag mig varje kväll.
Det händer aldrig. 
 
 
Och förresten. 
Pernilla:
JAAAAA jag kommer upp på fredagen =D Får väl sova på första bästa tomma plats på golvet om ni lovar att inte trampa på mig när ni ska upp och spy på morgonen. 
 
 
 
En sommar var vi i Lysekil. Fint ställe!
Fullt av brats though. Meeen jag är ju ihop med en sån nuförtiden så jag ska la´nte klaga. 
Gud vad snygg den där tröjan är btw. Den borde jag leta fram. 
 
Visst fasen. Ang rubriken. 
Jag har både motionerat mig själv och hästar duktigt, diskat och tvättat IDAG IGEN. NU ATTER. 
Ville bara säga det. Så ni vet. Välkomna att bli impreeeezzt. 

Skrytmåns.

Nu ska ni få höra.
 
Supermänniskan har gjort följande idag. 
En jävla massa knivar på jobbet.
Underhållt hovslagare som skodde Helge-hästen. 
Fixat stallet.
SPRUNGIT (detta är jag mest stolt över)(har förresten inget val nu när jag anmält mig till den där förbaskade stafetten). 
Diskat.
Vikt in tvätt.
Och nu ska jag plugga. 
Borde nästan skryta om detta på facebook. Hur ska folk annars veta hur fantastiskt jag är? Är det inte så man gör? 
 
Hästarna vilar idag eftersom Helge blev skodd. Gick en kortis med dem bara innan jag tog in dem. Var i Orsa igår och red Helge där. Han var ganska spänd och lite stel men fick till honom skapligt iaf. Blir nog en längre promenad med dem imorgon. Måste röra på Grande också och nu en vecka innan ett nytt matteprov hinner jag inte ut med båda var för sig. 
 
 
 
Kolla liksom. En sån duktig, hurtig, pluggis. 
 
 
 

Ryttareliten.

JAG. ÄLSKART! 
 
Jag älskar alla som är med också. Tom tjurskallen Daniel Zetterman. Fast han är väl bara trött på segon och idioter. I know the feeling. Finns en annan som är med i kulisserna också som jag inte har mycket till övers för. Jobbade med henne på Strömsholm och där skulle man inte komma som ny och duktig hästskötare inte. Hon var riktigt elak men det får stå för henne. Hon ramlade av när hon tävlade rookie-klassen på Pingst-tävlingarna (1m) så jag fick min revansch. Skadeglädje när det är som bäst =) 
 
Lisen och Peder: Helt underbara!
Charlotte och Rasmus verkar också härliga. Hon beteer sig lite bortskämt men vem hade inte det i hennes sits, innerst inne?
Daniel och Alex: Lite tystlåtna men ändå underhållande att se på. De är grymma på att rida båda två. Och deras mamma verkar så gullig =) Royne är ju inte med iom deras skilsmässa och jag kan tänka mig vad det gäller. Han har ju inte haft något "guds-bästa-barn"-rykte direkt. Fast jag har INGEN aning så det är inte säkert öht. Lyssna inte på mig. Jag skriver mest en massa strunt.
Strunt sa jag! 
 
Längtar redan till nästa program. Måtte det aldrig ta slut! Då kanske jag filmar ett eget. "Kleti och pleti i hästvärlden", kunde det heta. Eller "Vi som försöker och försöker men ändå inte kommer komma nån vart", vet många som skulle platsa i det programmet. 
 
Nu ska jag se skötarna eller vad det kortare programmet nu heter. Jag är glad att någon gått upp minst 20 kg sen Strömsholm-tiden. MOAHAHAHAHA. Fast med tanke på mitt middagsintag idag så är jag snart där jag med.
 
Ciaaaaao.
 
 
En gång var jag brunett och hade väldigt långa strumpor. 
RSS 2.0