Helge, hoppning, högskoleprov, hästnet och höstpromenad.

Idag har jag haft lördag på en söndag igen men den här gången är det ju typ så, eftersom att jag är ledig även imorgon. 
 
Igår gjorde jag högskoleprovet hela dagen och det gick väl okej. Min plan är att skriva 1,6 minst om 1,5 år, våren 2017. Så proven fram till det är bara träning för att kolla att man pallar pressen. Och det gör jag! Jag är klar med delproven ca 10 min innan sluttid och har god tid på mig att kolla igenom mina svar. Till provet i vår ska jag nog faktiskt plugga lite, haha. Jag är helt klart bättre på svenska och engelska än matte (lite för bra på svenska kanske, stör mig på folk som t ex skriver " dem sakerna ska vi träna på" etc, jeeeez. DE, heter det. DE! För att inte tala om särskrivning). 
Nog om det. 
 
Sovmorgon idag men jag vaknade 07 och var pigg och utvilad. Sommartidsinställd som man är var ju klockan 8 och det är sovmorgon för mig. 
Det regnade jag när jag vaknade men sen sken solen hela dagen och det är så himla underbart. Varit ute nästan oavbrutet idag.
 
Började med att rida Helge i skogen, förbi Lintjärn och längs kraftledningen vid Säs en bit. Alltså det går inte att beskriva hur glad jag är över våra ridvägar. De slår eget ridhus alla dagar i veckan. 
Ska rida i skogen varje dag nu så länge det är mjukt i marken. Både jag och hästarna uppskattar det mer än bana/ridhus och det går utmärkt att jobba dem och göra olika övningar även där. Vilket jag gjorde idag, som vanligt. Jag har alltid en genomtänkt plan med min ridning.
 
När vi skrittat fram på lång tygel börjar jag korta lite och ställa Helge åt båda håll ganska rejält. Som jag skrivit förut är det det överlägset bästa för att mjuka upp honom och få honom att slappna av. Eftersom att han är opererad i halsen och har en del ärrvävnader och spänningar där behöver man mjuka upp det först innan man gör något annat. Böja halsen först, böja kroppen kommer senare när han travat igång och har börjat komma upp med ryggen ordentligt. 
I traven vill jag först hitta takten och oftast är det inga problem. Är han stressad måste man lugna honom lite först och bara rida konsekvent framåt. Sen vill jag hitta stödet på bettet till min hand. Blir han stark gör vi övergångar och tempoväxlingar tills han förstår att han måste vara på plats. När jag har ett fint stöd på bettet vill jag ha honom rak. Ingen vinglig rumpa som försöker smita ut åt något håll. Här blir det lite jobbigt för honom och jag får parera med skänkeln för att få honom inom ramen och spåra. Han kan även försöka springa iväg lite när man får bakdelen på plats så då blir det övergångar igen och när dom gått igenom har jag en ganska trevlig häst att sitta på. När han väl är där brukar jag passa på att fortsätta i det läget ganska länge. Rida på vågen så att säga, få lite gratis. Sen skritt på lite längre tygel där jag stretchar halsen igen men lägger in små öppnor, skänkelvikning över vägen och böja honom runt innerskänkeln som en banan, alltså i hela kroppen. 
Första galoppen brukar han bara få galoppera på lite framåt utan större krav, förutom att han ska hålla det tempo jag vill och inte streta emot i handen. 
 
Lite skrittpaus på lång tygel och sen jobbar vi galopp igen. Nu vill jag att han är rak i kroppen men lite ställd i nacken utan att lägga sig på min innerskänkel. Idag gjorde han fina avbrott till trav och orkade korta sig i galoppen in i traven. I galopp är han ungefär lika att ställa åt båda håll medan traven är svårare til höger. 
 
På slutet travade vi hemåt men han försökte inte trava iväg i full fart som han gör när han blir trött annars utan han var kvar och kämpade på. Fick igenom höger sidan riktigt bra också så jag är väldigt nöjd med dagen pass. 
Öppna till höger gick också bra, där brukar han bli lite låst och inte komma igenom riktigt men om man tar bara några steg, sakta, sen rak och sen några till släpper han igenom fint. Baby steps är vår melodi och det är inte målet som är det roliga utan resan mot målet. Att göra små framsteg, märka skillnaden och få betalt för det man gör är så kul! Det är ett kvitto på att man gör rätt =) 
 
 
Sen tog jag, Sofie, pappa och hundarna en promenad hemma i Våmhus och så åt jag lunch där innan jag åkte tillbaka till stallet och fortsatte där. Skönt att ha både jobb, lägenhet, stall och föräldrarna så nära. 
 
När stallet var färdigt var det Grandes tur. Ängen var fin att rida på och jag hade lagt ut lite bommar som vi travade och galopperade över. Han har helt plötsligt blivit så duktig på bommar Grande. Hoppa har han alltid varit en kung på men trava bommar har han klantat sig lite med, men inte längre. Blev ett lätt pass i alla gångarter. Roligt och välgörande ska det vara för farbror G.
Kände när jag galopperade över bommarna att jag skulle vilja ha en hopphäst igen. Hoppning har alltid varit min grej och det kommer mer naturligt för mig än dressyr. Dock rider man ju dressyr på en hopphäst också såklart! Man är ju ute efter samma saker i grunden. Finns inget värre än hoppryttare som tycker "dressyr är för mesar" osv. Då tar det stopp i 120, möjligen i 130 om man har en "snäll" häst.
Just nu blir det bara dressyr på lätt nivå för oss och självklart så är det också jättekul.
Köper jag en till häst i framtiden får den dock gärna hoppa trevligt. Tittade på hästnet igår bara på kul (mamma, pappa, Andreas, jag lovar att jag INTE tänker köpa någon mer häst) men jag hittade nästan inget jag kunde tänka mig köpa. Många är för små, de måste vara minst 170 för att jag ska vara intresserad. Många rörde sig inte bra. Markbunden gång, trippig trav utan svävmoment, ston (hehe, nej vill ha valack), för dåliga annonsbilder, dålig hoppteknik, osv osv osv. Hittade en fin hopphäst (skimmel såklart) och en dressyrstammad unghäst som var SÅ. JÄKLA. SNYGG. Sen var resten ointressanta. Tur det så man inte blir för sugen =P 
 
Så. Det blev en hel novell det här.
 


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0