Den där tiden...

Nu har vi kommit till den där tiden igen. Den där tiden då man få passa sina hästar som är känsliga för socker. Hästar med fång, pssm, ems osv. Det är ju för att minusgrader tillsammans med gräs är en dålig kombination. Fruktaner (en sockerart) frisläpps och kan bli en risk för en känslig häst. De kan också få gaskolik så det är viktigt att de har mycket grovfoder att äta så de undviker det frusna gräset. Att ge dem lite mer hö än vanligt kan alltså vara en bra idé. 
 
Helge har nästan fri tillgång på hö nu. Det är svårt att veta hur kallt det blir i uteboxen så jag ger honom ca 7-8 kg till middag/in-hö så får han ca 4 kg till vid kvällen. Alltså 12 kg inne och ca 8 kg ute. 4 av "inne-kilona" får han i ett småmaskigt hönät så det ska räcka länge, men resten får han på golvet så han får en naturlig ätställning. Han får så pass att det finns lite kvar på morgonen, Då håller han sig varm (han har såklart täcke också, han har nästan ingen vinterpäls alls än) och blir inte vrålhungrig på morgonen. Det är ju ingen hit att slänga i sig kraftfodret för att man inte ätit något sen 23 kvällen innan (hästar är hungriga djur). 
Det går åt mycket hö men det får man ta. Grande får inte lika mycket inne eftersom han står i varmstall (iofs med öppna fönster men det är ändå inte lika viktigt att han värmer upp sin box), plus att han är väldigt....lättfödd om man säger så. Han ska också få ett nät snart dock så han har något att göra så länge som möjligt. 
 
Red Helge i skogen idag. På vissa ställen var det översta lagret sand lite hårt. Bara så att man hörde att det lät annorlunda, det var inte hårt igenom, men ändå. Tråkigt! Tänkte åka till ridhus imorgon men ändrade mig. Så länge det går att rida i skogen gör jag det. Ridhus kommer man åka till massor i vinter ändå. Vi tränade även något man inte gör så ofta i ridhus, nämligen galopp-intervaller. Korta och snabba till skillnad mot de vi brukar köra, längre i lugnare tempo. 
Jag tog hjälp av en liten uppförsbacke eftersom jag har en tendens att hänga löst när jag gasar på Helge. Vilket jag gjorde även idag =) I uppförsbacke blir inte bockningarna lika "farliga". Hästar som är lite spända i ryggen brukar kunna bocka när man låter dem öka galoppen rejält. De lossar visst spänningarna då. Helge bockar inte så himla mycket men det är så pass att man måste få honom ur det snabbt innan han satt en i obalans. 
Red en liten runda på ca 6-700 m några varv där det ingick kort galopp i svagt uppförlut, ökad galopp i uppförsbacke och travjobb på den plana/väldigt lätt nedåtlutande delen. Han var väldigt fin faktiskt. Galoppen i det svaga uppförlutet var riktigt, riktigt bra. Han är lite svår att hålla ihop och vänta inför den ökade delen, för han fattar ju direkt vad det handlar om, så där blir det lite stretigt men ändå helt okej. 
 
Det är lite häftigt att känna honom trycka iväg i galoppen när man ökar. Känns som man flyger fram. Tror vi båda hade kul =)  Skönt för hästarna att sträcka på sig ibland. Väl uppvärmda förstås! Mkt viktigt. 
 
Imorgon ska jag jobba. Blir ledig på söndag istället. Hade jobbat för många timmar övertid i år så jag får inte jobba in utan att ta ut just nu. 
 
Ikväll är det clinic i Rättvik för Alex Zetterman. Hade gärna gått men sparar pengarna och lägger dem på träningar istället. Jag kommer ju ändå inte hoppa på ett tag så det är ingen katastrof. 
 
Ska ta en dusch nu sen sova tror jag. Somnar i soffan VARJE kväll. 100% av gångerna jag lägger mig ned somnar jag. Snittar 6 timmar per natt men känner att det funkar under dagarna, det är bara på kvällen jag är så sjuuukt trött. 
 
 
<3
 
 
 


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0