"Låt hästarna vara hästar".

G.U.D vad trött jag är på den frasen. 
För dessa människor som alltid häver ur sig denna mkt tröttsamma och uttjatade mening så ska ALLA hästar (från ruggiga shettisar till tunna fullblod i full träning) gå på lösdrift, självklart utan täcke, fri tillgång på hösilage, ute dygnet runt året runt, de ska inte ha skydd när man rider och ABOSLUT INTE, gud förbjude, i hagen! Hemska tanke. 
 
Jag blir så irriterad. Jag blir irriterad när folk som inte känner ens häst, eller ens har sett den berättar hur man ska sköta den. Att låta hästar vara hästar är inte att tvinga den vara ute i kylan året runt, att låta den skada sig för att det inte får ha skydd i hagen, att låta den stå i snöstorm utan täcke. Inte enligt min mening iaf.
Att låta en häst vara häst är enligt mig att låta den vara ute länge i stora hagar med en eller flera kompisar. Få mycket grovfoder så den kan äta större delen av dygnet och få röra sig tillräckligt för att den ska må bra. Att den sen kanske har skydd eller täcke när det spöregnar en hel dag tror jag faktiskt hästen skiter fullständig i. Eller tror ni hästarna står och tänker "Nej, nu har matte lagt på mig täcke igen. Jag är inte mig själv! Jag är ingen häst längre. Jag känner mig kränkt".... Skulle inte tro det. 
 
Det måste finnas något mellanting. Alla hästar vill inte vara ute dygnet runt. Alla hästar vill heller inte stå inne på natten. Att dra alla hästar över en kam är bara korkat och dumt. Hästar är individer precis som vi människor. 
 
Mina hästar går ute så länge det är ljust på vinterhalvåret för sen vill de in (när de går ut är det såklart mörkt). Nu på sommaren är de ute mellan 06-08 till 18-20 ungefär. De går inte ute på natten på sommaren för det är riktigt mycket knott här så de springer bara ändå.
Helge har skydd runt om året runt för han har en nervsjukdom som gör att han har dålig koll på benen. Han går inte att lära sig hålla koll, det är bara så han är. Med en så enkel sak som skydd så sparar man in på onödigt lidande och dyra veterinärer. Han har även shivering och ska hållas varm. Att gå ute en hel dag i regn utan täcke trots att det är sommar är alltså inte ett alternativ. Jag är inte mjäkig med mina hästar. Det är saker som behövs. Grande har aldrig skydd i hagen och har heller aldrig gjort sig illa där (förutom en senskada men den hade inga skydd hjälpt mot ändå), han tål även om det regnar på honom och blir inte spänd i ryggen om det blåser etc. 
En del hästar är känsliga, en del är det inte. Det är naivt att tro att alla hästar funkar lika och att alla har samma mentalitet och trivs med samma typ av hästhållning.
 
Som hästägare får man anpassa sig efter hästen till den grad att hästen mår bra men inte blir bortskämd.
Om hästen ska iväg på träningsläger/tävling vaddetnukanvara så kanske den vill sova inne natten innan. Orkar man inte mocka så får man nog sälja hästen, så lat får man inte bli. 
Om hästen kommer in med nya sår på benen dag efter annan kanske man får ta på den skydd istället för att "låta hästen vara häst" i alla lägen. Jag lovar dig att din häst inte fövandlas till en människa eller hamster bara för att du lägger på den ett täcke när det är oväder. Den bryr sig förmodligen inte.
En häst bryr sig om mat, sällskap och att hålla sig borta från faror, i stora drag. Ett par skydd bekommer den ingenting, så länge de är väl inpassade.
 
Ibland känns dessa människor som förespråkar rubriktexten som väldigt lata och att deras ursäkt är att det är "mest naturligt för hästen att gå på lösdrift". Inte alla men en del. Förut var det mest naturligt för oss att bo i en grotta men tiderna förändras, så även vi och djuren. 
Jag skulle aldrig klaga på någon som hade sin häst på lösdrift men vi som har hästarna på stall och använder täcke, oss klagas det på till höger och vänster. Kan inte alla bara få sköta sitt? Jag kan lova att jag gör allt för att mina hästar ska må så bra som möjligt. 
 
Avslutar med att säga att jag vet att det finns hästar som funkar utmärkt utan täcken, skydd och box, men det är inte det det här inlägget handlar om. Det är huruvida en häst fortfarande är en häst även om det går där i hagen med skydd. Och vad jag kan se så är den det. Tänka sig =) 
 
 
 
 
 
Min alldeles egna lilla "klantskalle" <3
 
 
 
Och en som har full koll <3


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0