Tips.



Nu är det lite lömska tider igen när det gäller hästmagar. Snön smälter lite, hästarna gräver och får i sig lite dåligt gräs, rötter, jord, höet kan bli ofräscht osv. Då har jag ett litet tips till er. Ge hästen 1-2 dl linfrökaka varje dag. Det tar med sig sand och jord som lagt sig i hästens mage ut. Det stabiliserar tarmen och de flesta hästar tycker om det. Man blöter det i hett vatten ca 20 innan man ger det bara och det är inte speciellt dyrt. Jag köper på Granngården.

Ett annat tips är att ge hästen melass i vattnet när den kommer in på kvällen. Många hästar dricker dåligt på vintern och då är det bra om de dricker när de kommer in, innan de börjar vräka i sig massa hö. Betforvatten i all ära men det är ingenting mot melass om du frågar en häst.

Ett sista tips är att alltid ha minst en liter paraffinolja och en stor plastspruta hemma (paraffinolja finns också på Granngården) om hästen väl fått kolik och man misstänker förstoppning.
Värt att veta är att hästen KAN ha förstoppning trots att den "gått på toa" och trots att den är lös i magen. Det är liksom ingen försäkring på att det är lugnt.
Är hästen lös i magen är det sannolikt en obalans i magen pga dåligt foder etc och man kanske behöver hjälpa den att få balans igen. Finns många olika kurer man kan ge. Bäst är att rådfråga sin veterinär om vad man kan använda sig av och såklart byta foder om det är det som är problemet.


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0