Foder.

Att ge sin häst ett bra foder samt rätt mängd är otroligt viktigt. Framförallt nu i frosttider när det inte finns gräs att tillgå. 
 
För det första så är ett BRA grovfoder roten till allt. Att tex ge hästen 5 kg hö och 4 kg kraftfoder är vansinne. Man utgår alltid från grovfodret och stödfodrar därifrån med vad som behövs. Man behöver även en analys av grovfodret för att kunna komplettera korrekt. 
Så, fri tillgång eller begränsad fri tillgång (tex smhn) på grovfoder är att föredra om man har en häst som klarar av det och inte blir jättetjock. Mina hästar äter ca 15 kg var per dag. Helge får mer men äter sällan upp allt.
Det är superviktigt för hästarnas matspjälkning att äta stråfoder, glöm aldrig det. Hästar kan få magsår om de inte får grovfoder tillräckligt ofta. De ska äta i princip hela tiden.
 
Kraftfoder är upp till var och en vad man anser passa sin häst bäst. Jag använder dock inte pelletrerat foder då det inte är bra. Det sväller och kan göra stor skada i hästens mage. Testa att blöta upp vanlig pellets från tex Krafft, det sväller ordentligt. 
 
Nu innan snön kommit står hästarna gärna och gräver i jorden, pillar på rötter och gnager på vad som finns (ännu en anledning att ge mycket grovfoder så de har att äta) och då är linfrökaka ett bra tillskott. Man blöter det 10 min innan man ska ge kraftfoder och så tar det med sig jord och annat ut. Ett sätt att förebygga sandkolik. 
 
Något man även bör tänka på i dessa tider är att hästarna sätter päls och att man därför bör öka hästens fodergiva en aning. Det går åt mycket energi och protein vid pälssättning. B-vitamin som många ger är mest bara ett sätt för marknaden att tjäna pengar, det är protein man ska tillsätta på höst och vår när hästarna behöver lite hjälp på traven. 
 
Vatten är självklart också viktigt. Framförallt att de har fri tillgång dygnet runt, året runt men även att vattnet är av hygienisk bra kvalitét. Vatten går snabbt genom hästens mage varvid den inte hinner få bort dåliga bakterier själv. Vattnet bör alltså vara fräscht redan innan hästen dricker det. Inte så svårt att förstå egentligen.
 
Foder är något man ska vara noggrann med och är man osäker, ta hjälp. Hästens mage är inget att leka med. 
 
 
 
 


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0