Kostföreläsning.

Var på en föreläsning om kost och dess betydelse igår. Väldigt intressant, även om en del bara blev repetion, vissa saker har man ju snappat upp genom åren =)
 
Gör en liten punktlista.
 
*Läsk - typ det absolut sämsta du kan få i dig. Kroppen får en massa energi, utan att veta varför (man tuggar inget) som går direkt ut i blodet, ger dig högt blodsocker ett tag sen tvärt ner igen. Värdelöst!
 
*Fisk däremot, det är riktigt bra och innehåller massa bra saker, kommer dock inte ihåg exakt vad.
 
*Rapsolja och olivolja är bäst att steka i. Mat - och frityrolja, värdelöst.
 
*Man behöver kolhydrater och ska äta det MEN inte för mycket.
 
*Man behöver även fett, men rätt fetter som man får av bla fisk, kött, avocado, nötter osv.  Inte transfetter som finns i tex kakor, bakverk och andra saker med lång hållbarhet.
 
*Socker - finns i allt men det uppenbara sockret ska man förstås undvika. Jag har tänkt försöka bli av med mitt sötsug/sockerberoende nämligen så det var bra att få höra hur dåligt socker är =)
 
*Salt äter vi i regel för mycket av. No shit.
 
*Om man vill vara mätt länge ska man äta sånt som magen måste jobba med länge. Vitt bröd = tar snabbt slut i magen och man blir hungrig snart igen. Mörkt och "massivt" bröd tar tid för magen att arbeta med och man håller sig därför mätt längre.
 
*Frukost är viktigt (jag veeeeeeeet)...
 
*Både frukt och grönsaker är bra men måste man välja är grönsaker bättre.
 
*Chips, som ju är friterade, lurar kroppen då det är så lätt att tugga och äta. Kroppen får väldigt mycket energi i sig men känner det inte och man blir inte "mätt" lika fort som man borde. Chips är förstås dåligt, men en av mitt livs stora laster.
 
*Ska man äta på kvällen ska man inte äta närmare läggdags än en timme eftersom att kroppens blod används av hjärnan och annat för att nollställa våra system och fixa andra saker som kroppen tar hand om när man sover. Går det åt blod för att processa maten vi ätit för sent på kvällen sover vi också sämre.
 
*När man andas oxiderar man även kroppen (dåligt men what to do, man lär ju andas) och för att motverka dessa ska man ätaaaa....antioxidanter! Såklart. Det finns ju i en massa saker, typ blåbär, tror jag =P
 
Vi pratade om massa mer saker men detta är vad jag tog till mig mest och kommer ihåg just nu.
Jättekul att lyssna på och det är nog väldigt många andra som skulle behöva det.
 
 
 
 
 


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0