Att löshoppa.


Löshoppningens grunder

TRÄNINGSTIPS: Löshoppning är en bra grundsten i unghästens utbildning, som ger både fysisk och mental träning. Dessutom får du chansen att öva upp hästens förtroende för dig och stärka ledarskapet.

Här berättar Sylve Söderstrand hur han tränar sina hästar i löshoppning.

Det är guld värt att börja hantera sina hästar tidigt. Att vänja fölungen vid att ledas, lyfta benen och annat som hör den dagliga hanteringen till, är i dag en självklarhet för de flesta uppfödare.
Att även den riktigt unga hästen får vänja sig vid sådant som gör att den bygger upp ett förtroende för oss som dess ledare, är värdefullt - men kanske inte lika vanligt.

Jag föredrar att använda uttrycket "vänja sig vid", i stället för "träna på", då det faktiskt handlar om att hästen just ska vänja sig vid, acceptera, att vi gör olika saker med den. Det är en viktig del i att få hästen att uppfatta oss som sin ledare - på marken och så småningom i sadeln.

I arbetet med att introducera löshoppning för hästen får vi en hel del av det här med ledarskap på köpet - ta vara på det.
Att börja med löshoppning tidigt är inte farligt för hästens framtida hållbarhet. Tvärtom är det bra för den unga hästen att tidigt börja belasta leder, ledgångar, senor och ligament. Bara det görs med måtta och förstånd. Inte för ofta, inte för svårt, inte för högt och inte för länge. Tio till max 20 minuter räcker gott och väl.

Tag hjälp av stoet
Jag själv brukar låta mina hästar få "springa" över låga bommar och cavalettis redan någon gång som föl ihop med stoet. Proceduren upprepas även strax innan fölet är avvant från stoet, just för att använda stoet som stöd och få fölungen att förstå vad det går ut på. När den unga hästen väl har fått grepp om löshoppningen brukar de flesta tycka att det är väldigt roligt.

Nästa tillfälle då jag mer ingående löshoppar unghästen, är på hösten då den är 2,5 år. Då får den löshoppa cirka fem-sex gånger. Jag bruka använda träns och grimskaft eller ledtygel samt frambensdamasker. Vid de flesta tillfällen, och alltid första gången, sker löshoppningen i vänster varv.

Vettiga förutsättningar
Ridhus är att föredra, men du kan även använda en bra rasthage med rejält höga staket. Det viktiga är att du inte riskerar att det blir något missförstånd om vad som ska hoppas.
Självklart måste även underlaget vara bra så att hästen inte halkar och slinter. Att hoppa på dåligt underlag kan orsaka livslånga skador hos hästen. Bra mått för löshoppning är cirka 20x40 meter.

De första gångerna är det bra om löshoppningsbanan är inramad så mycket som möjligt, minst från halva kortsidan, hela långsidan där hindret/hindren står uppställda och fram till halva nästa långsida. Framför allt är det viktigt att hind­ret/hindren är väl infångade och inramade, så att hästen verkligen bjuds in till att hoppa och inte springa bredvid hindret.

Lugn miljö
Kom ihåg att stänga för ställen där hästen kan tänka sig att "fly ut". Täck även över speglar och fönster om de är låga. Försök skapa en så lugn miljö som möjligt, utan onödiga störningsmoment eller överraskningar.

Personligen tycker jag att man i möjligaste mån ska sköta löshoppningen själv, helst bara med en medarbetare som hjälper till att bygga hinder, höja och sänka. Är man för många finns det risk för att hästen inte vet på vem den ska fokusera.

Är du ovan att löshoppa, ta hjälp av en medarbetare med erfarenhet som kan guida dig rätt de första gångerna. Det kan även vara klokt att börja löshoppa en mer erfaren häst så att du med tryggare hand kan lotsa den unga hästen rätt.

Har du inte tillgång till bra förutsättningar på hemmaplan, kan det vara väl värt att åka någon annanstans. Även att lasta och åka till en annan miljö är mycket värdefullt för den unga hästens utveckling.

Steg för steg
Att lära unghästen löshoppa kan beskrivas stegvis. Ibland fungerar det så pass bra att vissa steg hinns med vid ett och samma tillfälle, men var försiktig med att skynda på - risken är att det blir bakslag längre fram.

Det är viktigt att anpassa övningarna efter hur hästen uppför sig. Är hästen spänd, upprepa de lättare övningar i stället. Det lönar sig i längden.
Bygg lätt i början så att hästen tycker att det kul och enkelt, det är mycket viktigt för framtiden. Har du en gång gjort det för svårt och hästen tappar sitt självförtroende, allra helst i början, är det mycket svårt att reparera.

Det brukar vara lagom att börja träna löshoppning på hösten då hästen är 2,5 år. Sedan kan det vara lagom att ta upp löshoppningen igen till vintern eller vårvintern. Då brukar jag lägga till olika hinderkaraktärer, serier och även hoppa lite högre när jag ser att hästen är redo för det. Fyra-fem tillfällen brukar vara lagom innan det åter är dags för en paus i löshoppandet.

Vanligtvis ser man en väldigt stor utveckling både fysiskt och mentalt på dessa gånger. Det är mycket viktigt att bygga övningar som hästen klarar av, för det utvecklar hästen positivt. Det är inte nödvändigt att hoppa högre än cirka 110 centimeter och det är viktigt att hålla koll på hur många språng (ej hjälphindret) som hoppas, cirka 15 språng är tillräckligt.

Att löshoppa senare när hästen väl är inhoppad brukar jag inte göra, annat än om det är något speciellt som man vill träna. Men visst kan det vara en bra omväxling för hästarna att i bland få löshoppa. Många hästar tycker att det är väldigt kul.

Tänk på att
- Var fullt fokuserad på hästen under själva löshoppnings­passet.
- Tänk på säkerheten för häst och medhjälpare.
- Anpassa övningen efter hästen.
- Låt allt ta sin tid och se till att varje moment blir befäst.

Lycka till!
Sylve Söderstrand, JumpClub och Jessica Ortiz Bergström

 

 

 

 



Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0