Dubbelont.

Jag sa ju att det här skulle bli en gnällblogg. So be it. Har gått med ont i typ ett halvår nu
och börjar bli duktigt less på det.
Tennisarmbåge.

Skademekanism
Lateral humerusepikondylalgi är en överbelastningsskada i armbågen. Eftersom detta förekommer i relativt hög utsträckning hos tennisspelare, används ofta benämningen "tennisarmbåge".

Anledningen till smärttillståndet är inflammation i det gemensamma muskelfästet över den yttre delen av överarmsbenet (lateral epikondyl). Det utsatta muskelfästet, som är ett relativt litet område, är gemensamt för sträckmuskler. Även om denna skada är vanligt förekommande hos tennisspelare, drabbar den lika ofta yrkesutövare som utsätter armbågen för statisk belastning eller upprepad rörelse av handleden, t ex målare, användning av datormus o.s.v.

Symtom
Smärta över muskelfästet på armbågens utsida. Ofta strålar denna smärta ner längs underarmens baksida mot handleden. Det förekommer dessutom smärta i muskulaturen i underarmen belastas samt när den töjs. Även svaghet i handgreppet kan förekomma. Ömheten vid direkt tryck är ofta uttalad. Ett specifikt test för att säkerställa diagnosen är att böja handleden mot motstånd. Detta test ger en uttalad smärta över muskel-/senfästet och strålar ner i underarmen mot handleden. Kraftlöshet i muskulaturen upplevs också i samband med detta test.

Prognos
Prognosen för läkning vid akut skada är god. Tennisarmbåge läker ut av sig själv, men det kan utan behandling ta mycket lång tid. Epikondylitbandage för att avlasta muskelfästet brukar lindra besvären. Vid långdragna besvär brukar en kortisoninjektion hjälpa. Rehabiliteringstiden efter detta brukar ligga på ca 2-3 veckor. Tillståndet kan även opereras, men då beräknas rehabiliteringstiden vara det dubbla.


Golfarmbåge.

Skademekanism
Inflammation i det gemensamma böjsenefästet över den inre delen av överarmsbenet (medial epikondyl) kallas ofta för "golfarmbåge. Tillståndet förekommer lika ofta i samband med arbete som belastar armen och armbågen på ett ogynnsamt sätt. Orsaken är framför allt upprepad böjning av handleden under samtidig belastning.

Symtom
Det gemensamma muskelfästet på insidan av armbågen ömmar vid tryck. Smärtan kan stråla ner längs underarmens insida mot handleden. Den viktigaste differentialdiagnosen är inklämning av ulnarisnerven i armbågshöjd. I dessa föreligger dock neurologiska bortfallssymptom. Ett specifikt test vid golfarmbåge är att undersökaren sträcker handleden medan den skadade håller emot. Detta test ger en kraftig smärta från underarmen som strålar ner längs insidan av underarmen.

Prognos
Prognosen är som regel god. De flesta idrottsutövare kan återvända till idrottsutövning ca 2-3 veckor efter behandling under förutsättning att smärtorna försvunnit.





Kommentarer
Emma

Svar: Nä, usch... Känns inge vidare, speciellt inte med tanke på att jag hade börjat fundera på att köpa en ny häst... :( Men det är bara att kämpa på & hoppas att jag hittar ett nytt jobb!



Låter inget vidare det där, då får man gnälla... Hoppas det går över snart!

2010-09-07 @ 21:19:12
URL: http://spirans.blogg.se/


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0