Inte riktigt fräsch =(

Ridturen igår kändes inte riktigt bra. Helge kändes inte så mjuk och följsam alls, lite ojämn takt i traven och lite ovillig överlag så därför har jag bestämt att jobba honom i skritt från marken hela helgen och massera framdelen på honom ordentligt varje dag. Jag sprang med honom när vi kom tillbaka igår och han var inte halt alls så jag funderar på om det är något vajsing högre upp eller om sadeln/ sadlarna inte ligger bra längre. Vi får se hur han känns efter helgen igen. Det vore otroligt synd om det är något fel på guldklimpen.
Mitt bästa täckesköp nedan. Vintern efter att Helge blivit opererad använde jag det varje dag när jag var ute och tömkörde och gick i skogen och det är toppen att tömköra med nu när det är kallt.
Ett tips till de som tömkör och promenerar med hästarna i vinter.
Bilden är från idag då jag tömkörde och tittade hur han rörde sig. I skritten ser jag iaf ingenting. Han trampar på bra och skjuter ifrån med stora steg. Hade bara fäst tömmarna i nedre ringarna (efter uppvärmning) och gick stora vägar och mjuka svängar.
Jag föredrar helt klart att tömköra framför longera. Jag longerar aldrig för jag tycker inte det ger nånting alls. Möjligen att rasta av hästen men då går jag hellre en promenad med den som uppvärmning sen släpper den lös. Att longera är som att rida utan yttertygel fast värre, man har ingen sits och inga skänklar att hjälpa till med. Ska man "busa ur" hästen innan tävling eller dyl tycker jag det är okej dock. Då kanske man inte har något val. När jag tömkör gör jag mycket samma saker som jag gör i ridningen. Sidvärts har vi inte lärt oss än men vägar, både böjt och rakt spår, övergångar, tempoväxlingar, slalom, serpentiner, bomövningar osv det gör vi. Lalla runt på samma volt varv efter varv gör jag heller aldrig då det sliter, spec om hästen inte bär sig och jobbar rätt. Jag vill ha hästen "framme" med stöd på bettet, att den accepterar yttertygeln (inte blir utåtställd, om det inte är det som är meningen) och att den kan, eller lär sig, röstkommandon. Utan det är det svårt att tömköra. Helge har jag lärt för längesedan när han var 3 och bångstyring trotshäst =)
En annan sak som är viktig när man tömkör är att ha bra tömmar som glider lätt genom ringarna på gjorden. Det är jättesvårt att ge eftergift annars. Mina tömmar är av vävribb och rejält rep fram till bettet vilket gör att de glider lätt och eftergiften kommer direkt man lättar fram handen, inte 3 sekunder senare.
Grande fick vila idag. Han ska jag rida dressyr på i morgon om det går nånstans, det börjar bli så hårt i marken. I värsta fall får vi ut i skogen och klättra så det blir något ansträngande iaf. Han måste hållas igång ordentligt tills Evelina ska rida för Fredrik om två veckor.
Han ville hemskt gärna in när jag gick för att hämta honom.
Innan stallet var jag och hämtade bilen som vart på service. Såg min förra bil. Min fiiiina fina röda fara. Den var uppsnoffsad till tusen och nästan dubbelt så dyr som jag sålde den för >(
Ja ja, sånt man får ta när man byter in hos bilhandlare.
Nä nu ska jag pussa på älsklingen som snart åker till Bollnäs över helgen.


Kommentarer
malin

ja göran är ju gammal travgubbe och då hade man dom inte ute så mycke ju, fast de har blivit bättre med det nu tror jag.han har väll gjort lika i 30 år och är nu över 70 själv och då brukar de ju vara svårt med nya saker;)

är så drygt bara att han tjatar och får de att låta som att dom far illa=)jag har också svårt att förstå varför man tar in tidigt men jag lägger mig inte i hur andra gör med sina, då borde han inte lägga sig i med mina...men de är nog som veronica skrev som också stod i stallet att han menar nog bara väl och vill bry sig men nu är han dryg..är väll de där kända gravidhormonerna som gör mig på krigsstigen kanske;)

2010-10-23 @ 16:09:05
URL: http://fredriksbergsagnes.blogg.se/


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0